Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki cholesterol i kreatynina przy aktywnym trybie życia

awierone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. ostatnio odebrałem wyniki i jak zawsze mam kreatynine w górnej granicy 1.20 (norma do 1.17) i cholestero 236 (norma 140-200) ;l HDL -65 (norma 35-70), LDL -155 (norma 70-130) - i tu mam pytanie..... dziwie się że mam taki wysoki cholesterol skoro jestem osobą aktywną, a nawet bardzo, zdrowo jem , waże 98 kg przy 191cm ( moło tłuszczu dużo mięśni)..... wie ktoś co może być tego przyczyną ?i tak samo z ta kreatyniną zawsze mam w górnej granicy...:/

Zdrowo w porównaniu z przed ok pół rokiem kiedy miałem pierwszy raz badania na to ( byłe niemal identyczne) . czyli jem dużo błonnika, zero oleju tylko oliwa extra virgin, duzo owoców , pieczywo tylko razowe itp itd . Kiedyś piłem nawet codziennie po 3 piwa... teraz mocno ograniczyłem alkohol prawie do zera. jakiś rok temu jak chodziłem na siłownię przez ok 2-3 miesiące brałem jabłczan kreatyny i hmb ( to nie sa sterydy żeby nie było, jestem po awfie i wiem czym sterydy szkodzą - to są suplementy diety nie anaboliki). Będąc w lutym u nefrologa też się zdziwił tym holesterolem i kreatyniną.....( powiedział że ten cykl na jabłczanie kreatyny po takim czasie już nie może być skutków w postaci podwyższonej kreatyniny).. wysłał mnie nawet na dopplera tętnic nerkowych. doppler wyszedł lepiej niż przeciętny człowiek|( średnica przepływu krwii) wiec elegancko. Powiedcział też że z racji że jestem dość szczupły a mam większa masę mięśniową mkoże to tak być... ( o kreatyninnie mowa|) . no i te powyższe wyniki sa po prawie 4 miesiącach od wizyty u niego i kreatynina w górnej granicy....niby to w zasadzie norma no akle zawsze górna granica....

Tą odżywkę brałem przez krótki okres ponad rok temu..... pewnie i to wpływa nieco na kreatynine we krwii ale nie aż tak. miesiąc temu byłem na wizycie kontrolnej u nefrologa i powiedział że taka kreatynina w moim przypadku to norma.... uprawiam dużo sportu, dużo się ruszam , jestem w miare swzczupły ale mam dużo tkanki mięśniowej...;) także powiedział żebym profilaktycznie zrobił we wrześniu badania i mu pokazał...jak nic sie nie zmieni anni nie pogorszy to gitarka ;|)

Te wyniki są nieciekawe. Niemożliwe, żebyś miał taki profil lipidowy nie robiąc gdzieś błędów. Możesz mieć dużo masy mięśniowej, nie ma to znaczenia. Zastanów się ile masz tłuszczu. Ja tego nie ocenię. Musisz realnie podejść do oceny swojej sylwetki. Może masz dużo tłuszczu i dużo masy mięśniowej zarazem. Niemożliwe jest bycie zdrowym przy takich wynikach. Cholesterol LDL ponad normę może być przyczyną zawału zwłaszcza u trenujących siłowo sportowców. Wiem to z wielu artykułów m.in. Dr. Anabolica z Muscular Development. Pozdrawiam!

Jestem po awf*ie i troche wiem na temat dietetyki itp itd. pisząc o dużej masie mięśniowej odnosiłem się do podwyższonej nieznacznie kreatyninybo to jedno z drugim się wiąże. co do ldl i hdl to pół roku wstecz od powyższych badań miałem ok 200 całkowity więc trochę mniej. pod koniec sierpnia jak zrobie lipidogram to się zobaczy co i jak.. wracając do twoich słów że przy takich wynikach nie można być zdrowym chyba troche cię poniosło... jasne że chol jest za wysoki i to rzecz wiadoma... triglicerydy ponoć rownież bardzo istotne mam małe 77 (norma do 155)na szczęście jednak hdl nie jest tez najgorszy więc stosunek ldl i hdl bez tragedii

Gość desdemona

Poziom kretyniny zależy od płci, wagi, wzrostu a raczej masy mięśniowej, hormonów (u kobiety, ew ciąży) oraz od wydolności nerek. Na wszelki wypadek porozmawiaj z lekarzem, warto zobaczyc czy aby na pewno nic nie dzieje sie z nerkami, cholesterol to też różnie z nim bywa, zatem najlepiej porozmawiać z lekarzem rodzinnym i być może warto skonsultować z nefrologiem. Nie zaszkodzi, wiele chorób nerek w początkowej fazie przebiega bezobjawowo, gdy są już objawy to często jest już za późno na profilaktykę.