Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Aktywność fizyczna po zawale serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem 10 miesięcy po zawale,moje wyniki usg serca, cholesterole,trójgliceryny itp. są dobre a nawet bardzo dobre. trochę sobie ćwiczę jeżdżę na rowerze i ćwiczę w domu również ze sztangielkami po 10kg na rękę. mam pytanie czy wolno mi tak ćwiczyć, czy to mi nie zaszkodzi. dodam że wczasie ćwiczeń czuje się dobrze i ciśnienie mam w normie. dziękuje i pozdrawiam.

Ja też miałem zawał w maju 2011 roku i wstawione trzy stenty. Od samego początku po zawale chodziłem na dwie godziny do lasu uprawiając Nordic Walking a po południu godzinę pływałem. W każdą sobotę lub niedzielę wyjeżdżałem na rowerze i przejeżdżałem około 100km. W międzyczasie byłem w sanatorium i tam poza gimnastyką też uprawiałem Nordic Walking a po obiedzie pływałem. W październiku powróciłem na siłownie gdzie na początku trenowałem tylko aerobowo. W listopadzie zacząłem korzystać z maszyn siłowych (oczywiście bez przesady i bez żadnych ćwiczeń na bezdechu). Na Siłownie i pływanie chodzę do dnia dzisiejszego a w każdą sobotę lub niedzielę wyjeżdżam na rowerze przejeżdżając do 100 km. Nadmienię, że dwa dni temu powróciłem z 12 dniowej wyprawy rowerowej a był to wyjazd na Ukrainę, przejechałem ponad 1100km. Do chwili obecnej żadnych problemów z sercem nie mam a jestem w stałym kontakcie z lekarzem kardiologiem, który wszystko wie o moim trybie życia i nie stawia żadnych przeciwwskazań. Jedyny warunek to taki aby mieć świadomość, że przeszedłem zawał. Im więcej treningu tym serce mocniejsze. Głowa do góry.

Gość perezz22882

Aktywność fizyczna powinna byc umiarkowana ale stopniowo zwiększac jak beda jakies problemy odpuscic troche ale cwiczyc dalej serce musi sie regenerowac , po zawale wysilek sie przydaje ale nie moze byc monotonny!! plywanie rowerek troche biegania hantelki wszystkeigo po troche