Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia a wysiłek fizyczny

Gość hchleb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hchleb

Dzień dobry! Mam 25 lat i jakieś 3 lata temu zdiagnozowano u mnie arytmię. Mdleję jak robi się ciepło, słabnę w tłocznych pomieszczeniach. Ostatnie pół roku miałam dość spokojne, jednak od dwóch dni znowu słabnę. Kiedyś nie miałam najmniejszych problemów z zadyszką itp. Od pewnego czasu po 5 min na bieżni po prostu brakuje mi tlenu. Serce zaczyna bić szybko, a za chwilę zwalnia. Dostałam pulsometr i wczoraj podczas ćwiczeń na nogi skakało mi od ok. 80 do 150. Dodam, że nie były to zbyt forsowne ćwiczenia, a po ok. 10 min po prostu na chwilę *zgasło mi światło*. Jakie ćwiczenia mogę wykonywać, żeby nie narażać się na utratę przytomności na siłowni i jakie tętno powinnam utrzymywać podczas tych ćwiczeń? Nie chcę całkowicie zrezygnować z aktywności fizycznej.

Gość Vitica

Po pierwsze idź z tym do lekarza bo to poważna sprawa ! trzeba zdiagnozować przyczynę i wtedy lekarz ci powie co ci wolno a co nie, chcesz skończyć jak młodzi sportowcy z zawałem podczas wysiłku? Tutaj nikt diagnocy ci nie postawi, jedynie co może doradzić ale nic nie zastapi wizyty u lekarza

Szokuje mnie takie myślenie: serce mi wysiada,ale będę robić ćwiczenia siłowe....Pewnie jeszcze red bule przed ćwiczeniami pijesz,albo jakieś chemiczne pseudo witaminy dla sportowców używasz.Dziwi mnie głupota ....Przecież wystarczy napić się wody mineralnej.Też są takie,które zawierają elektrolity do uzupełnienia po wysiłku.Czas zrozumieć,że na siłowni chcą jak najwięcej sprzedać tych chemikaliów.U młodych ludzi kłopoty z sercem zaczynają się od tigerów,red buli,nadmiernej ilości coli itd.A można napić się wody z sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub miodu....Tylko ,że w tym wypadku trzeba sobie zadać trud przygotowania napoju.

Gość hchleb

Co do ostatniej odpowiedzi: Jestem kobietą, nie biorę odżywek ani witamin dla *sportowców z siłowni*. Jako, że jestem młoda uważam, że odrobina wysiłku fizycznego nikomu nie zaszkodziła. Niestety nie pijam red bulli, burnów ani kawy, bo po nich chodzi mi pikawa, więc nie oceniaj nie znając mnie! Piję 3 litry wody dziennie. Test wysiłkowy miałam robiony rok temu, wyszedł tak dobrze, że kardiolog stwierdził, że sam chciałby mieć takie wyniki. Miałam robiony też pionizacyjny i podczas pionizacji nie było żadnych zmian z pracy serca. Miałam holter przez 3 dni i dopiero na nim wyszły jakieś zmiany. Później dostałam eventa na 2 tyg, ale akurat podczas tych dwóch tygodni nic złego się nie działo. Nie chcę po prostu siedzieć i nie robić nic, bo od tego to dopiero można się rozchorować!

Gość hchleb

Szybkie zmiany rytmu serca. raz bije spokojnie, a raz przyspiesza jak szalone. we wtorek idę do kardiologa, udało mi się dzisiaj zapisać, to dokładnie poproszę, żeby mi to wszystko raz jeszcze wytłumaczył. ostatnim razem jak byłam, to siedziałam tak kompletnie przerażona, że mało co do mnie trafiało, dlatego też przedstawiam tylko jakieś szczątkowe informacje.

Pewno nerwica. Skoro badania wysiłkowe i test pionizacyjny wyszły dobrze... Ćwicz nie myśl o tym. Nerwica różne cuda powoduje. Sport na pewno Ci nie zaszkodzi. Zacznij od biegania, wolno - ponoć świetnie wpływa na zdrowie, a lekarz przecież nie zabronił....