Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość choryprosi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość choryprosi

Wlasnie wrocilem z pogotowia,mam wysokie tetno..Lecze sie psychiatrycznie,biore dawka podtrzymujaca klozapolu.Zawsze mialem podwyzszony puls,moja psychiatra twierdzi ,ze to na podlozu nerwowym.I rzeczywiscie lekarz na pogotowiu orzekl ,ze mam takychardie napadowa,zapisal mi hydroxyzinum,powiedzial,ze mam brac ,kiedy poczuje sie gorzej,zadzwonilem do lekarza rodzinnego i wlasciwie poradzil mi to samo.Niestety mysle ,ze to nie wystarczy ,przeziec hydroxyzinum , to lek ,ktory stosuje sie doraznie..Nie znam sie dobrze na medycynie , wiec prosze o porade..Do jakiego specjalisty sie udac ??Albo jakie leki mozecie polecic na takychardie napadowa??Pojde do rodzinnego i zapisze mi .Prosze o pomoc

Gość perezz22882

Hydroksyzyna jest dobra , u mnie hamuje konwulsje które są po ustąpieniu częstoskurczu. koniecznie zrób echo serca badanie krwi na elektrolity i hormon tarczycy . nerwy to nerwy mogą powodować że serce dziwnie pracuje ale mogą też być kłopoty w sercu które odbijają sie na nerwach a nerwy napędzają problem jeszcze bardziej

Napadowa... trzeba wyjaśnić przyczynę tej napadowej czy to ejst zatokowa, nadkomorowa, komorowa, WPW,,, idź do dobrego kardiologa i załóż holtera ekg i spróbuj złapać ten napad tachykardii, gdy się oceni jego rodzaj to można gdybać czy to od nerwów czy nie. Możesz holteraz założyć prywatnie, koszt ok 100zł, zalezy gdzie

No holtera raczej nie założy jak ma napadową tachykardie, chyba że ma częste napady. Ale prawdą jest że powinieneś mieć wykonane ekg podczas napadu, jeśli to faktycznie nerwy i to tachykardia zatokowa to hydroksyzyna wystarczy. Ja też miewam napadową tachykardię zatokową ale ona u mnie nie jest spowodowana nerwami, czasem nawet pojawia się w sytuacjach kiedy jestem wyluzowana, na spotkaniu ze znajomymi itp. nagłe napady pulsu 170. Ale z racji tego, ze to tachykardia zatokowa to lekarze nie szukają przyczyny, dostałam tylko betaloc. A swoją drogą to ciekawe skąd u mnie takie nagłe przyspieszenia pulsu

Gość Vitica

Węzeł zatokowy ci zwariował i tyle, stąd ta zatokowa, gdy jest rzadko nic z tym nie robią, dgy będzie przez większość doby (tzw utrwalona) to zaczną coś robić ale lepiej tego nie ruszać do póki nie jest utrwalona

Ja ostatio miAlam tetno 200 uderzen i atak tachykardii trwal ok.3 godzin, pomimo ze w Szpitalnym Oddziale Ratunkowym, gdzie przywiozlo mnie prosto z pracy Pogotowie Ratukowe, bylam podlaczona do kroplkwki z potasem i jeszcze jakas, ie wiem co tam bylo. . Tym razem tak bardzo przestraszylam sie i natychmiast, na drugi dzien wydzwo ulam rozne szpjtale i dostalam krotki termin na konsultacje w Pdzychodni Zaburzen Rytmu Serca przy Gdanskim Uniwersytecie Medycznym na Debinkach. To bylo w styczniu. Obecnie jestem miesiac p ablaci, ktora wykonano w Gdanskim Centrum Medycyny Inwazyjnej. Jestem zadowolona, wracam do zdrowia, zabieg zakon czyl sie powodzeniem, choc wiem, ze nie u wszystkich sie udaje. Polecam wszystkim. Nie ma co zwlekac, eczyc sie i bac kolejnych atakow. Polecam przeprowadzenie go w Gdansku. Mnie diagnozowala i ablowala dr. Anna Pazdyga. Dziekuje.

Gość Slawko11

Byłem w Gdańsku 24.05.13 i powiedzieli mi ze za 3 mieś się odezwą i poproszą na zabieg ablacji...czekam pod wielkim strachem,ale jeżeli to ma mi pomóc to pojadę .. w ostatnich 3 latach miałem 4 napady częstoskurczu jeden z tych napadów był bardzo mocny co prawda nie trwało to długo ok 30,40 min ale myślałem ze to koniec nie wiedziałem co mi jest dopiero jak poszedłem do kardiologa to mi postawił diagnozę i stwierdził ze to sa częstoskurcze napadowe czyli wpw wiec bez wachania skierował mnie do Poradni Zaburzeń Rytmu...Podjołem decyzje ze pojadę właśnie do Gdańska na Dębinki 7...Czy może mnie ktoś uświadomić czy robię dobrze jadąc tam! oczywiście chciałbym wiedzieć jak to się odbywa tzn zabieg tej Ablacji i czy ból jest do zniesienia bo wiem że nie będzie miło..pzdr

Skoro bierzesz klozapol to musisz miec schizofrenie, bo to lek ryzykowny ostatniego ratunku gdy inne nieskutkuja. KLozapol możę powodowaćprzyspieszony puls. Mój kolega go bierze od kliku dni. Ostatnio mierzyl ciśnienie i mówił żę miał125 ale sie jakośzbytnio nie przejmowal. Raczej nie ma napdów nerwowych tylko nie do końca zaleczoną schizke.

Tylko pytanie zasadnicze czy zanim kolega zaczol brac klozapol tez mial czestoskurcz (tętno powyżęj 100 w spoczynku). No i nie wiem czy hydroxyzyna coś pomożę , jeśli sam klozapol nie pomaga, bo to neuroleptyk (silny uspokajacz), działa na szereg różnych receptorów - na te same co hydroxyzyna (nawet silniej)+ cała masa innych receptorow na ktore oddzialuje stad moga byc rozne skutki uboczne. No i trzeba mowic zawsze jakie leki sie bierze, czy to idzie sie do lekarza rodzinnego czy na pogotowiu.

Na obnizenie pulsu to betablokery (metocard, propranolol itp), ale to jesli jest czestoskurcz czyli powyzej 100. CHyba ze to nerwica, napady lęku i serce wali ze strachu to owszem doraźnie mozna tez wziąć , ale jak atak minie to potem moze byc za niskie jak sie cs wezmie na obnizenie. Trzeba zawsze znalezc przyczyne a nie leczyc skutek. pozdrawiam, bleblak ;-)

Gość qwerty2018

Kkozapol podnosi tętno .Po wzięciu 150 mg , a ta osoba bierze tyle 3 razy dziennie tętno wzrasta o 30 uderzeń na minutę przy bardzo niskim ciśnieniu. Nic nie można zrobić, leki na obniżenie tętna szkodzą bo obniżają ciśnienie. Klozapolu nie potrafią odstawić, aby zostać przy zdrowych zmysłąch. Kanał bez wyjścia . Najlepiej nigdy nie brać klozaopolu. Ktoś pisał, że ma 100mg klozapolu u chce wziąć samowolnie. Nie wolno .Jak nigdy nie brał to ta dawka jest już śmiertelna. Śmiertelne jest też nagłe odstawienie klozapolu.