Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bezsenność a arytmia

REDone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, Od około 1,5 roku mam poważne kłopoty ze spanie i zasypianiem. Zdarza mi się, że kładąc się spać koło północy zasypiam dopiero po 3-4 godzinach, a rano muszę wstać do pracy. przez większość dnia chodzę nieprzytomny. Ma do tego niezbyt mocne ale powtarzające się napady częstoskurczów (jestem pod stałą opieką kardiologa) leki uspakajające które próbowałem zażywać wprawdzie mnie wyciszały, ale tylko na kilka dni. Potem wszystko wracało do stano poprzedniego. Co z tym zrobić, jak sobie poradzić z takim stanem?

zdecydowanie za późno chodzisz spać.Najpóźniej o 22.30.Należy zasnąć jeszcze przed północą.Może pomoga ci 2 tabletki ziołowe złożone z kilku ziół zażyte pół godziny przed położeniem się spać? W dzień po jednej ,a wieczorem dwie.TYlko należy nie brać doraźnie,a systematycznie.Po 2 tyg. zaczynają działać i kontynuuj zażywanie.Może warto spróbować....może to coś da.

Od 23.00 do 01.00 pęcherzyk żółciowy a od 01.00 do 03.00 watroba maja największy pobór energii.Jeśli nie zaśniesz głębokim snem przed 22.00 świt zastanie Cię z otwartymi oczami.Dwanaście godzin później jest minimum tych organów,wtedy będziesz senny i zmęczony,jeśli jest to możliwe,zdrzemnij się wówczas przez kwadrans leżąc na prawym boku.Zwróć uwage na to co jesz i pijesz,unikaj pożywienia niosącego gorąco.

Kilka ciekawych rad niestety bezskutecznych, lekkie środki ziołowe w ogóle na mnie nie działają, co do chodzenia spać przed północą to każdy lekarz będzie powtarzał, że jest to mit, bo każdy organizm pracuje w innym rytmie, a wykład które organy w jakich godzinach są mniej lub bardziej aktywne jest trochę przesadzony - bo to akurat zależy nie tylko od rytmu dnia, lecz także od diety. Ostatnio troche się wyurlopowałem i zmniejszywszy tempo życia i stres udało mi się parę nocy przespać, ale po powrocie do *normalności* bezsenność wróciła.

REDone, co to są za częstoskurcze? Zdiagnozowane? Dlaczego nie bierzesz betablokerów? Jakie masz tętno w czasie częstoskurczu? Na arytmię rzadko pmagają leki uspokajające, powinieneś brać coś, co zwalnia rytm. Napisz coś więcej o diagnozie.

Niestety mam podobnie, nie mogę zasąć prędzej niż 3-4, czasem 5-7, Nie ma znaczenia czy kładę się spać ok 20, 22, czy później, wiem że im później tym bardziej jestem zmęczona i szybciej zasnę. Niestety rano jestem nie do życia więc śpię długo, często do 13, czasem 15 tej. Też mam tachykardię (zatokową przez większość doby) plus czasami napadowe częstoskurcze nadkomorowe - te się nasilają gdy śpię mniej niż 5h, musze spać ok 10-12 to jakoś żyję. Przemęczenie się i próbowanie przestawienia się na inne godziny spania nic nie dają. Wieczorem mam podwyższone ciśnienie albo wysokie a rano bardzo niskie że ledwo żyję - być może to ma coś wspólnego z tym spaniem ;) Niektóre leki też mogą wpływać na kłopoty ze snem, np Sectral w dużych dawkach powoduje koszmary senne, niektóre leki bezsenność a inne nadmierną senność może to coś z zegarem biologicznym a nie kaprys (są tzw ludzie *sowy*, doskonale pracują w nocy, mogą się skupić na wszystkim a w dzień niestety nie, i są senni), dlatego chętnie wybierają prace na nocnej zmianie a śpią w dzień

A nie pijesz duzo kawy ,herbaty ,coli ?Czy do spania się jakoś przygotowujesz tzn .wietrzysz sypialnię ,bierzesz gorąca kąpiel ,zasłaniasz okna ,wyłączasz wszystkie telewizory inne radia ?czy kładziesz się przy grającym tv i zapalonym świetle pijąc uprzednio pół litra coli ?