Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedociśnienie i wysoki puls a odwodnienie organizmu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 17 lat. Od 4 lat prowadzę aktywny tryb życia, przy czym piję dziennie max. 750ml (nie umiem poradzić sobie, z wypiciem większej ilości). Czy niedociśnienie i wysoki puls może być spowodowane odwodnieniem organizmu ? Moje ciśnienie zazwyczaj wynosi około 80 na 60 a puls około 90. Przy wysiłku, czy podczas lekkiego denerwowania się boli mnie serce, jak i mam zawroty głowy i szybko robi mi się słabo i duszno. Czy niedociśnienie i wysoki puls może być spowodowane odwodnieniem organizmu ?

Znam podobny przypadek ,ale starszej osoby,która mało piła.Kupiłam jej na imieniny dwa duże kubki półlitrowe.Ma zadanie: wypic obydwa do południa.I tak robi ui czuje się lepiej.Dziennie dwa litry,niezbędne minimum to 1,5 litra jak nie dasz rady.Inaczej z powodu braku wody w organiżmie krew jest zbyt gęsta , co zmusza serce do wytężonej pracy.Jeśli chodzisz do szkoły,to na kadej przerwie wypij pół szklanki.Za 5 przerw masz 2,5 szklanki.A rano koniecznie całą szklankę.Rano pij też wodę z midem rzepakowym[tylko dobrym ,nie z supermarketu].Wieczorem należy wrzucić łyżkę miodu do pół szklanki zimnej,przegotowanej wody.Niech stoi do rana.Rano zamieszać i wypić po przebudzeniu.Miód zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów korzystnych dla serca.Do szkoły możesz sobie robić picie z kwiatu głogu.Kup kilka opakowań w sklepie zielarskim.Zaparzaj sobie rano herbatke,przecedź do buteleczki po kubusiu i popijaj na przerwach.Głóg ma korzystne działanie na pracę serca.Podobnie jak dzika róża.Możesz też z niej robić sobie herbatki.Pozdr.