Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie TG i cholesterol całkowity

Gość Anielasty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Proszę o poradę i interpretację wyników lipidogramu. Mam 37 lat, wzrost 175 cm , waga 92 kg. Od kilku miesięcy biorę lek na nadciśnienie Vivace 5mg/na dobę i ciśnienie mi się ustabilizowało ok. 120/80. Oto moje wyniki : krew i mocz , elektrolity, kreatynina - wszystko w normie Cholesterol Całkowity 6,1 mmol HDL 0,6 mmol LDL - niepoliczalny TG - 5,8 mmol Glukoza 6,7 mmol (w wieczór przed badaniem wypiłem 3 piwa i niewiem czy mogło mieć to wpływ na wynik badania) Od tego czasu staram się ograniczyć spożycie alkoholu (dotąd go nadużywałem), staram się ruszać i uważać co jem. Dodam jednak że nie robię tych rzeczy ortodoksyjnie tylko tak na pół gwizdka. Po 1,5 miesiąca zrobiłem kolejne badanie i wyniki są następujące : Cholesterol Całkowity 6,1 mmol (bez zmian) HDL 0,8 mmol (wzrost o 0,2) LDL - 3,5 mmol (w normie ?) TG - 4,1 mmol (spadek o 1,7 mmol !) Glukoza - niestety nie badałem W związku z tym mój lekarz stwierdził że TG co prawda mocno spadły ale są nadal znacznie powyżej normy, cholesterol całkowity się nie zmienił i dlatego przepisał mi Lipanthyl 100 z dawkowaniem 1 tabletka na noc. Moje wątpliwości i pytania to : - czy po tak krótkim okresie polepszenie wyników jest zadawalające i dieta i ruch mogą wystarczyć by w ciągu kilku miesięcy ogarnąć temat ? - czy sobie odpuścić te tabletki (słyszałem o statynach wiele złego) ? - czy wyniki tych badań są dramatycznie złe czy nie panikować ? Proszę o ewentualne porady co w tym temacie polecacie i ewentualnie odpowiedzi na moje wątpliwości. Z góry dziękuję Pozdrawiam

Ja myślę,że leki mozesz sobie darować.Na każdej ulotce jest napisane,że stosuje sie je wtedy,gdy codzienny ruch,odpowiednie odżywianie,schudnięcie-nie przynoszą rezultatu.Wydaje mi się ,że trójglicerydy ci wzrosły ,bo piłes alkohol.Znam w dalszej rodzinie przypadek,gdzie gość bez leków obniżył trójglicerydy z ok.230 na ok.100[zero alkoholu],a HDL wzrosło z 26 na 52 w ciągu chyba 4 miesięcy.Zastosował się do tej diety.Czyli codziennie obowiążkowo :2 łyżeczki otrąb, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego,pestki z dyni,ze słonecznika,zero słodkiego,2 razy w tyg. na śniadanie duszona cebula[4cebule dusić z niewielką ilością oleju,podlać wodą ,przykryć i na małym ogniu dusić pod przykryciem 20 min.,przyprawić obficie zio łami prowansalskimi.Na talerzyku można posypać drobno pokrojonymi 2 ząbkami czosnku,szczypiorkiem,dodać pokrojony na cząstki pomidor.Niedługo będą cukinie- można robić leczo bez mięsa [cukinia,pomidory i cebula].Facet,o którym mówię miał cisnienie 160 na 100 i jak schudł ok. 8 kilo,poprawił cholesterol,to mu spadło do normy.HDL podwyższysz ćwicząc codziennie godzinę ,np. jazda na rowerze, pływanie,szybki marsz.W cytowanym przykładzie w ciągu 2 miesięcy pływania kilka razy w tyg. HDL wzrosło z 26 na 45.Więc widzisz, że warto się ruszać i schudnąć,bo to wpływa na ciśnienie i cholesterol.Trójglicerydy wybitnie podnosi alkohol.Jeżeli chodzi o jedzenie mięsa,to na sniadanie można zjeść jedną kromke z wędliną,najlepiej z polędwicą lub cielęciną.Nie chodzi o to,aby zlikwidować mięso do zera tylko b. ograniczyć.Jeść rośliny strączkowe,kasze,płatki owsiane,jabłka pieczone z cynamonem,kawa zbożowa bez cukru ,chudy ser biały,surówki,papryka,,kapusta,cebula,fasola,,kalafior,brokuły..Nie palić i nie pić kawy.Jeszcze ci dam przepis na pastę z makreli.Tylko trzymać ją w lodówce najwyżej do następnego dnia,bo potem jest niedobra.Jedna makrela wędzona,2 ogórki kiszone starte na grubej tarce,2 jaja na twardo-same białka-żółtka wyrzucić-,Posiekać,dwie cebule duszone drobno pokrojone.Wszystko wymieszać dodając oliwy z oliwek.Trzymać w lodówce.Dobre jedzenie do chleba.Masz więc dwa zadania: schudnąć i ruszać się codziennie jedząc,co potrzeba. Możesz też zażywać ziołowy cynarex,który obniża trójglicerydy i chol. całkowity.Nie jeść niczego,co zawiera w swoim składzie jednocześnie:cukier,jajka i mleko-np.naleśniki.placki,różne ciasta,bułki słodkie itd.To b. podwyższa cholesterol.Pozdr.

Uważam,że zażywanie leków na cholesterol,gdy jest niższy niż 300 to głupota.Przeważnie jest to wynikiem małej ilości ruchu,nadwagi i nieodpowiedniego jedzenia. Samemu mozna to naprawić, by żyć do starości bez leków.Jeśli np. ktoś jest gruby,mało sie rusza,źle odżywia,nadużywa tego i tamtego-- to zażywanie statyn i sztuczne obniżanie ciśnienia to jest oszukiwanie samego siebie.Leki chemiczne obniżają cholesterol na okrągło,tzn. także wtedy,gdy on osiągnie już prawidłową wartość.I jak zaczniesz brać,to na lata jesteś do leków uwiązany.A w prosty sposób można o siebie zadbać.Jak się do tego zastosujesz, to co miesiąc rób badanie poziomu chol. i obserwuj jak sie wszystko poprawia iważ się na wadze i zapisuj wszystko.Powodzenia.

Gość Anielasty

Witam, Bardzo dziękuję Tobie za odpowiedź i porady. Po kolejnych 2 tygodniach zrobiłem krzywą cukrzycową oraz kolejny lipidogram. Przez ten czas zażywałem Cynarex 2 tabletki dziennie (na ulotce podają dawkowanie 3 x 2 tabletki czyli 6 dziennie), diety praktycznie nie stosowałem tzn. nie przeginałem z jedzeniem ani w tą ani w tamtą odżywiałem się *normalnie*, ruchu też miałem mniej aczkolwiek nie leniuchowałem. Jedyną kardynalną zmianą było nie picie alkoholu (przez ostatni tydzień wypiłem w sumie ze 3 piwa). Oto wyniki : Cholesterol Całkowity 5,7 mmol czyli 220 mg (wcześniej było dwukrotnie 6,1 mmol czyli 235 mg) HDL 0,7 mmol czyli 26 mg (wcześniej było 0,6 a potem 0,8 mmol) LDL 3,1 mmol czyli 120 mg (wcześniej był niepoliczalny a potem 3,5 mmol czyli 135 mg) TG 4,3 mmol czyli 380 mg (wcześniej było 5,8 !mmol a potem 4,1 mmol) Krzywa cukrowa : na czczo 5,9 mmol czyli 106 mg (2 miesiące wcześniej było 6,7 mmol czyli 120 mg) i po glukozie 75 mg i 2 godzinach wyszło 5,0 mmol czyli 90 mg. Proszę o potwierdzenie że krzywa wyszła w miarę ok. Poza tym widać pozytywną tendencję spadkową w cholesterolu całkowitym oraz LDL-u co mnie cieszy. Natomiast martwi z kolei spadek niewielki HDL oraz TG 4,3 mmol. Jakieś sugestie ? Pozdrawiam

Gość Anielasty

Aha jeszcze jedno. Na ciśnienie brałem 1 tabletkę 5 mg Vivace i po konsultacji z lekarką obecnie od tygodnia biorę 1/2 tabletki dziennie i z ciśnieniem jest nadal ok. Lekarka stwierdziła, że jak tak dalej pójdzie to będziemy próbować odstawić te prochy :) i będę nosił jedynie przy sobie Captopril w razie jakby co. Pozdrawiam