Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból w klatce piersiowej, nadciśnienie tętnicze i osłabiona koncentracja

Damian91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i od razu przechodzę do tematu. Postaram się opisać wszystko od początku także trochę tego będzie. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas. A więc zaczynamy; Jestem studentem, mam 21 lat i od połowy roku mam kilka objawów, które utrudniają mi normalne życie oraz naukę. Jestem (albo raczej byłem) osobą dość aktywną i ostre treningi czy też biegi na dystans 25km nie sprawiały mi problemu, jednak zacząłem odczuwać kłucie w klatce piersiowej co powoli przeradzało się w ból ( jak w przypadku kolki) i uniemożliwiało treningi. Wcześniej miałem już dość dziwne uczucie arytmii, która objawiała się nagłymi i krótkimi skurczami serca przez co miałem chwilowe uczucie jakbym nie mógł złapać oddechu. Zaniepokojony stanem zdrowia wykonałem ekg, rtg, badanie krwi i moczu oraz prześwietlenie klatki piersiowej. Wszystkie wyniki wyszły prawidłowo i pani doktor przepisała mi leki antydepresyjne ASERTIN 50, po czym kazała mierzyć mi ciśnienie i za 2 tygodnie odwiedzić ją ponownie. W międzyczasie kilka miałem dość często zawroty głowy i kłucie w klatce piersiowej nie ustępowało. Ponadto zacząłem być senny (bardziej niż zazwyczaj) i miewać wahania nastrojów. Po 2 tygodniach okazało się, że muszę umówić się do innego lekarza z powodu absencji poprzedniego. Ten z kolei był bardzo zdziwiony z doboru leków i podsumowując moje ciśnienie (ok; 158/90 i 65) stwierdził, że mam nadciśnienie tętnicze. Przepisał mi GOPTEN 2.0, Bellagot oraz APO-AMLO 5 co nie wiele obniżyło moje ciśnienie a kłucie, zmęczenie i inne objawy były wciąż takie same. Następne leki jakie otrzymałem to AGEN 5, VIVACEA 5 oraz LORISTA H 50mg+12,5mg które obniżały mi ciśnienie, chyba nawet za bardzo (tego nie wiem ponieważ rozmawiając z lekarzem miałem wrażenie, że jestem bardziej królikiem eksperymentalnym a on sam nie wie za bardzo co mi jest) około 110/65 i 93. Puls za to wzrósł co dało także się odczuć i pojawiły się problemy ze spaniem. Miesiąc temu po dość długim oczekiwaniu na wizytę u kardiologa, otrzymałem znów, nowe leki. Dowiedziałem się że wcześniejsze nie są wskazane w moim przypadku ponieważ niwelują swoje działanie, a jeden z nich przyspiesza puls (AGEN 5) co także źle działa. Przepisane leki biorę od dwóch tygodni NEDAL 5mg i Karbis (pół tabletki) 16 mg. Ciśnienie około 138/60 i 58 z niewielkimi wahaniami. Cały czas czuję zmęczenie i nie mogę skupić się na wykładach co przekłada się na wyniki. Kłucie w klatce czasami uniemożliwia spanie a także bezsenność występuje bez kłucia. Ciągle jestem wycieńczony i zazwyczaj po powrocie z uczelni od razu kładę się spać ( na ok. 3 godziny) po to aby móc normalnie funkcjonować. Także przy próbie jakichkolwiek treningów, wszystko kończy się zawrotami głowy i bólami w klatce piersiowej. Za miesiąc mam mieć zrobione ECHO SERCA a także jutro idę na badanie DNO OKA, jednak postanowiłem napisać już dziś z tego względu, że powoli tracę wiarę w lokalnych lekarz, którym zdaje się, że wysyłanie mnie na kolejne dziesiątki badań coś zmieni. Proszę o jakieś konstruktywne uwagi i co mógłbym jeszcze zrobić by znaleźć przyczynę tychże objawów. Serdecznie dziękuję za poświęcony czas i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

A może zrobiłbyś taką próbę: przy nagłym kłuciu serca napij sie łyżke neospasminy,by sprawdzić czy to pomoże.Na pewno nie zaszkodzi.Albo nervosol.Jeżeli to ma związek z nerwami,to moze pomóc.No i pomyśl czy trenując wcześniej nie piłeś różnych napojów power coś tam,tigera, itp...Tego typu napoje moga mieć wpływ na sercePomyśl też czy nie za mało pijesz.Gdy za mało wody w organiźmie,serce wariuje.I jeszcze inny wariant: może to być kłucie nie od serca,ale od kręgosłupa piersiowego.Moja siostra też chodziła do kardiologa .Dawał jej różne leki ,które nic nie pomagały.Ale po badaniach kręgosłupa okazało się ,że przeszywające klatke kłucie pochodzi od kręgosłupa.Po wysiłku się nagle nasilało.Np. po myciu głowy nad wanną.