Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej

maola

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, Paulino! ASD II to wada prosta i najczęściej wykrywana wrodzona wada serca u osób dorosłych. Ja akurat mam inną, jestem po 3 operacjach tradycyjnych. Rozumiem, że czeka Cię korekta przezskórna, bez otwierania klatki? Jeśli tak, masz szczęście, bo to zabieg dużo mniej ryzykowny, niż operacja. Oczywiście, trzeba po nim przestrzegać pewnych zaleceń, ale można też zwykle uważać się za zdrową osobę.

Witam... W piątek wróciłam ze szpitala z Krakowa miałam robione wszystkie badania...Tak będę miała korektę przezskórną właśnie w Krakowie mnie do niej zakwalifikowali. mam czekać dwa tygodnie na ten zabieg. Ale jest inny problem cholernie się boję tego zabiegu ,a dokładnie echa przezprzełykowego które muszę mieć zrobione w trakcie zabiegu. Bardzo źle znoszę to echo i nie wiem jak ja wytrzymam na tym zabiegu.

Gość Ewa33zToF

Mar, nie podałaś ani rodzaju ubytku (ASD I czy ASD II), ani rodzaju korekty: czy to będzie tradycyjna operacja z otwarciem klatki piersiowej, czy zabieg przezskórny? Podczas operacji ubytek typu ASDII zamyka się specjalna łatą, a podczas zabiegu tzw. zapinką Amplatza (zwaną parasolką, Amplatzerem),czyli taką sprężynką, która w miejscu ubytku się rozkłada jak parasolka. Po jakims czasie zarasta błoną i już tam zostaje. O ile wiem, ASD I amyka sie raczej operacyjnie. Metoda korekty ASD II zależy od wiekości i położenia ubytku, a także tego, czy ma on tzw. rąbki,o które można zaczepić zapinkę.