Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku D-dimerów

Gość ewalew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam duży problem chyba, czy ktoś miał podobnie wysokie d-dimery?W skrócie powiem tylko co mi dolega...Po trzykrotnej grypie w krótkim czasie zachorowałam na zapalenie płuc -ból w lewej łopatce - RTG potwierdziło chorobę, brałam antybiotyk Klabax, a potem Doxycyklinę (Unidox) i tu się zaczyna - po prawie 2 opakowaniach z dusznościami i w nocy trafiłam do szpitala; po wykonaniu badań z podwyższonymi do 4560 d-dimerami zatrzymano mnie na oddziale. Robiono szereg badań wykluczając: zatorowośc płucną, zakrzepicę, zpalenie mięsnia sercowego etc...a nawet nerwicę:), podawali mi zastrzyki w brzuch - chyba na rozrzedzenie krwi, mierzyli ciśnienie, bardzo mi spdło90/60, miałam duszności spoczynkowe, dawali tlen, na cośnienie lekarze zrzucili ciągłe zawroty głowy...ogólnie stwierdzono osłabienie po infekcji, 3 RTG w normie - ponoć i puszczono do domu, mimo mojego dalej złego samopoczucia. Zawroty głowy już minęły (to było chyba po doxycyklinie), ale mam dalej ból w lewej łopatce i po tygodniu odebrałąm wypis, a tam nie najlepsze wyniki:[u](d-dimery na początku po przyjęciu 4650, po zastzrykach spadły do 190, ale w dniu wypisu (co zobaczyłam potem) znowu 4650.00, do tego: wskaźnik protrombinowy -zaniżony, INR - [u]podwyższone, APTT podwyższone, gazometria pH- zawyżona, pCO2 i PO2 zaniżona:(...po wyjściu ze szpitala miałam już dawno umówioną wizytę u pulomonologa, ze względu na te płuca - lekarka biorą jedno z prawidłowych według szpitala RTG od razu skierowała mnie na tomograf klatki, bo nie podoba jej się wypuk nad lewym płucem:(a niby RTG były OK, nie miałam u niej jeszcze wypisu więc o d-dimerach jeszcze nie wiedziałam. strasznie się boję bo tomograf na początku maja...przepraszam, że tak się rozpisałam, ale nie wiem nawet do jakiego lekarza iść teraz z tymi wynikami? (leżałam na oddziale chorób wewn., ale lekarze mhm...chyba nie najlepsi)mam mętlik w głowie...może ktoś wie o co tu chodzi?bo mnie najbardziej martwią te d-dimery!!!

Gość neoandzin

Wskaźnik d-dimerów jeżeli jest >500 świadczy o możliwości wystąpienia zatorowości płucnej, dlatego pewnie trafiłaś na oddział. Moim zdaniem powinnaś szukać przyczyny takiej dolegliwości np. stosowanie środków antykoncepcyjnych - powoduje zatorowość płucną o czym nikt nie mówi, ewentualnie poszukać innych schorzeń np. D-dimery wzrastają gdy w organizmie występuje proces zapalny może leczenie zapalenia płuc nie było trafione w odpowiednie szczepy bakterii. Krzepliwością krwi zajmują się hematolog ew skonsultuj się z kardiologiem jeżeli podczas pobytu w szpitalu nie miałaś konsultacji. Leczenie tetracykliną znacznie odbiło się na wątrobie z tego też powodu mogą być zaniżone wyniki protrombinowe ale wątroba się zregeneruje unikaj przez jakiś czas alkoholu. Zwiększ bilans płynów do poziomu 2-2,5litra dziennie. Jeżeli masz podwyższony poziom OB i zaniżoną HGB może to świadczyć i jakiejś chorobie. Nierówny wypuk może świadczyć o obecności Raka. Płuca są słabo unerwione więc mogłaś nie czuć że coś się rozwija a w zaawansowanym stadium tego schorzenia jest duszność. Mam nadzieję że się mylę. Takie jest moje zdanie możesz się z nim nie zgadzać. Powodzenia w leczeniu.

Hej. Mam 28 lat. Ostatnio również trafiłam do szpitala z podobnymi objawami. Miałam duszności, ścisk w klatce piersiowej, przyśpieszone bicie serca i niskie ciśnienie. Na sorze lekarka wciskała mi kit, że to właśnie jest na tle nerwowym, ale zleciła badania. I wszystko wyszło dobrze oprócz D-dimerów. D -dimery miałam 3 krotnie podwyższone i zostałam przeniesiona na oddział wew-kardio. Tam zrobiono mi rtg płuc wyszło ok , tomograf od pasa w górę i echo serca, wszystko ok. Do domu mnie wypisano pon 3 dniach z dusznościami i ciągle podwyższonymi d-dimerami :( teraz prowadzi mnie rodzinna. I tak zleciła badania krwi włącznie z tymi d-dimerami dodatkowo usg brzucha i kończyn dolnych i wizytę u ginekologa, ponieważ w szpitalu zbadali mnie od pasa w górę a mogę mieć zatorowość od pasa w dół. Za tydz badania i dopiero będę coś wiedziała. pozdr