Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból gardła i uszu po wycinaniu migdałów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest 4 dni po zabiegu i dzisiaj taki ból że nie mogę przeknąć śliny miałęm wycięte poniewasz były przerośnięte i miałęm w ciągu roku 6 razy anginę boże kiedy ten ból minie !!!!!!!!! wiem ze jestem facetem i powinnem mieć jaja ale wszytko promieniuje na uszy i głowe

Czy to jest normalne że człowiekowi jest słabo po takim zabiegu bo mi cały czas słabo jest w nogach nie wiem czy to na tlen nerwowym brałem przed zabiegiem antybiotyk wybrałem go całego i po zabiegu też mi przepisali nie wiem czy nie za dużo tych prochów może dostane jaką ==sebse==

Jestem 5 dzień po zabiegu usunięcia bocznych migdałków. Ból przy jedzeniu, pomimo, że opuchlizna gardła już w dużym stopniu zeszła [od mniej więcej 2 dnia po zabiegu, języczek przestaje być uwierającą *kluchą*], jest taki sam - ma się wrażenie, jakby połykało się miałkie szkło, tyle że o smaku jedzenia, przy przełykaniu gardło jest bardzo mocno zdławione, a twarz wykrzywia się w spazmatycznym grymasie. Oczywiście przełykanie śliny, też stanowi wyzwanie. Gdy je się mimo to, zbyt szybko i zbyt dużo - na siłę - ból zdławionego gardła po jedzeniu, utrzymuje się jeszcze dłużej. Niestety - w moim przypadku, jestem na razie skazana na zmiksowane blenderem, letnie, płynne pożywienie. W sytuacjach kiedy ból nie ustępuje, a jest się głodnym, polecam szczególnie kogel-mogel. Nie podrażnia zbyt mocno gardła, można nawet stwierdzić, że to podrażnienie trochę koi. Jeśli ktoś jest w szpitalu i nie ma dostępu to takiego luksusu jak zmiksowane jedzenie, czy kogel-mogel, pozostają tylko serwowane przez szpitalną kuchnię zupy lub zakupione gdzieś pitne jogurty. Na trzecią noc po zabiegu, pojawiły się u mnie bardzo przykre, silne bóle uszu - takie, jakby zwiększało się w nich ciśnienie, choć myślę, że to po prostu podrażnienie nerwów czuciowych gardła, które z uszami się jakoś łączą. Na ból uszu w nocy pomaga, kiedy wstanę i wezmę Strepsils Intensiv - po rozpuszczeniu się w gardle całej pastylki, trzeba odczekać jeszcze ok 3 minut i już zaczyna działać. Można się z powrotem położyć :)Tylko trzeba ją o ile to możliwe *rozcierać* językiem jak najbliżej migdałków. (Tak, tak, poruszanie językiem także bardzo boli...) Niestety, w moim przypadku taka pastylka działa tylko około 2-3 godzin, ale zawsze to już trochę spokojniejszego snu. Natomiast na ból samego gardła, polecam Uniben firmy Unia - 30 ml buteleczkę z długim ruchomym dyfuzorem, w postaci białej plastikowej pałeczki. Trzeba po kilka-kilkanaście razy psiknąć wprost na każdą ranę. Najlepiej nie przełykać dawki leku od razu, tylko ją tam miejscowo na podrażnionym miejscu *potrzymać* - odgiąć głowę w tył i na boki, żeby lek równomiernie się rozprowadził. Trochę pomaga znieść ból przełykania i delikatnie ułatwia mówienie. Oba środki są przeciwzapalne i przeciwbólowe, Uniben dodatkowo odkaża. Pozdrawiam wszystkich obolałych, miejmy nadzieję, że gorzej nie będzie ;)

Gość Ania12345434543

Witam mam 23l,opisze w skrócie .. w Poniedziałek miałam usuwane migdałki podniebienne w znieczuleniu miejscowym plus glupi jaś-trwało 10 minut po czym spalam caly dzien od czasu do czasu trzeba było wypluć śline z krwią,w szpitalu jakoś można przezyć bo dawaja kroplowke a w domu trzeba samemu pilnowac..czas w szpitalu 4 dni.. dziś mija 6 dzień-boli mniej.. jednak pozostałe poprzednie dni koszmar co 6h ketanol..pokarm tylko i wyłacznie w płynie sporo mi sie schudło..z buzi smrodek nieziemski,bol czasowo promieniuje do ucha po czym przestaje .. ciągłe zmęcznie ledwo nogi podnoszę..co mogę polecić -spanie z głowa polozoną wyżej na twardszej poduszce.. drinki do nabycia w aptece firmy nutrica mają 300kalorii 125ml tak jakby obiadek się zjadło-różne smaki koszt buteleczki 10zł jednak można przeżyc pozdrawiam..