Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przerost mięśnia lewej komory serca i cechy angiopatii nadciśnieniowej

Gość LeeD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jakis czas temu zaslablem na silowni powodem bylo przetrenowanie (za duze ciezary) teraz to wiem wczesniej trenowalem na kozaka takie poczatki, lecz w szpitalu wyszedl mi przerost lewej komory zabroniono mi chodzic na silownie ;/ lecz ja nie moge... w tamtym czasie do tego palilem maryhe co mi strasznie podwyzszalo cisnienie nawet do 160/90 do tego puls 120, wrocilem posiedzialem w domu jakies 4 miechy zeby pozbyc sie syfu z organizmu i znow wrocilem narazie cwicze jakis 1,5miecha i czuje sie wprost swietnie zadnych mocnych udezen serca cisnienie mierze codziennie conajmniej 3 razy przed, po silowni i we wolnym dniu cisnienie ani razu nie bylo wyzsze od 125/80 zazwyczaj mam 115/65 w sumie praktycznie zawsze... chcialbym sie dowiedziec ze strony waszej lekarzy czy tam lepiej doinformowanej co oznacza dokladnie ten wypis chcialbym sie dowiedzic miedzy innymi ile mam tego przerostu i czy to co napisali tam to cos groznego i czy moglo to ustapic po zaprzestaniu palenia ? http://imageshack.us/g/694/img0002dq.jpg/ Moge dodac ze jak zaczolem mniej myslec o tym sercu to skurcze dodatkowe ustaly do 0 a trenuje normalnie na tradycyjnej pompie czasem tylko jak wracam po silce to mi spada cisnienie albo czuje chodzby mnie ktos palcem dotykal w klatke w okolicach serca co to moze byc? Dziekuje z gory :).

Witam Cię brachu! Nie masz patologii w echo! Wiem, że to Twoja pasja, ale zwolnij trochę. Tzn. żadnych suplementów prócz witamin, białka i węglowodanów. Nie skupiaj się na mega ciężarach na 6 powtórzeń itp. Dopracuj dietę, dopracuj rozciąganie mięśni i kondycję( trening aerobowy). Jesteś jeszcze bardzo młody. Dlatego sugerowałbym zmniejszenie intensywności treningów, gdyż Twój organizm jeszcze się rozwija( układ kostny). Podstawowym elementem , który powinieneś znać to dlaczego zasłabłeś? Czego się domyślasz w tej kwestii? Co to mogło być? Niewyspanie, brak energii, trening po jakimś spalaczu itp? Po Ganji? Alkoholu? Pomyśl i napisz, bo to ważne. Jeszcze jedno. Umów się z kardiologiem sportowym i zapytaj jego zdania, bo wg. mnie należy trochę zwolnić, przyzwyczaić się do ciężaru, wyrobić technikę( mogłeś cisnąć np. na bezdechu i to mogło zadecydować o chwilowym zatrzymaniu krążenia itp.itd.), a będzie dobrze. Nie jesteś wrakiem jesteś tylko młodym człowiekiem, który powinien zaczynać początki od wdrażania się w te elementy , na które zwróciłem uwagę. Nic na hura , a będzie super! Napisz ile masz wzrostu i ile ważysz! To też ważne. Pozdrawiam serdecznie!

A więc co do zasłabnięcia to tak: 1. Zaczołem treningi kompletnie bez przygotowania 0 treningu ogolno rozwojowego a przeszedlem z trybu siedzacego czyli komputer na pompe. 2. Podchodze do kolegi pytam czy moge w sztandze zmienic ciezar on powiedzial zartem zebym to brał co jest nalozone, a kolega duzo starszy, a wiec chwytam i macham tym na bezdechu 11 razy pilem przed mocna kawe, w sumie zawsze przed piłem mocna kawe, do tego zawsze palilem po treningu, czasem przed akurat w tym dniu przed nie, ale z tego co wiem maryha dziala 3 miechy w krwiobiegu, po chwili odrazu poczulem ucisk w głowie czyli niedotlenienie mozgu przez zle oddychanie. po 4 miesiacach, wrocilem na silownie troche doswiadczony odrazu podszedlem do trenera tam i powiedzialem mu co jest ze mna, napisal mi trening pon,sro,piatek, po 2 cwiczenia kazdy 10 powtorzen i powiedzial zeby ostatnie powtorzenie zawsze bylo ze juz nie moge podniesc bo tylko wtedy nitki w miesniach pekaja i rosna nowe dlatego zawsze jest asekuracja, no niewiem cwicze juz 1,5 miesiaca i wydaje mi sie ze wszystko jest OK z poczatku gdy wracalem do domu troche sie nie pokoilem bo cisnienie mi brutalnie spadalo tak ze cisnieniomierz naramienny nie mogl mi zmierzyc cisnienia dlatego szedlem spac bylem tak slaby, spytalem trenera to powiedzial ze to normalne i zebym duzo jadl najlepiej slodyczy, teraz gdy wracam staram sie zjesc przynajmniej tabliczke czekolady i jest OK, jade bez supli bez dopow bez kreatyn itd.. jedynie jem magnez i inne witaminy, jedynie co zauwazylem u siebie to to ze zawsze widze jak mi serce bije np. sciagne koszulke to widze jak lewy cycek mi sie lekko porusza mysle ze to dlatego bo serce mam blisko klatki , do tego czasem gdy siedze w domu czuje przy sercu dziwne uczucie uciskiem to nie nazwe bo jest slabe ale odczuwam dziwne dotykania tak jakby ale moze to przez moja wyobraznie, waze okolo 70KG przy wzrosnie mniej wiecej 170

W pierwszej części swojego posta masz odpowiedź!! ,,macham tym na bezdechu** nie wolno tego robić, bo może wystąpić tzw. efekt valsalvy, który może doprowadzić do zatrzymania akcji serca!!!! Musisz obcykać sobie oddychanie. Np. wyciskanie na klatkę wymaga przy opuszczaniu wdechu powietrza, a przy wyciskaniu wydechu!!! Zobacz jak to jest z innymi ćwiczeniami, ale na ogół jest podobnie tj. jak wykonujesz wysiłek w fazie pozytywnej( wycisk itp.) to wydychasz powietrze! Z drążkiem jest inaczej tzn. wdychasz powietrze jak się podciągasz. To trzeba zrozumieć. I nie jest to łatwe. Kawa jakiś czas przed treningiem jest ok. szczególnie dla takich niskociśnieniowców jak ty. Ale nie wiem czy powinieneś ją pić mając 16 lat. Może na razie odpuść, bo to też silny stymulant przedtreningowy. Co do palenia przed czy po (czegokolwiek) to powiem Ci, że albo chcesz obudzić się kiedyś w szpitalu, albo wcale! Co do trenera, u którego byłeś to nie wiem czy on Ci tak powiedział o tych nitkach, czy po prostu Ty to tak zapamiętałeś. Jeżeli to co piszesz, że kazano Ci podnosić ciężary do upadku mięśniowego, bez sprawdzenia Twoich możliwości to lepiej już do tego ,,trenera** nie idź. Powinieneś raczej ćwicząc kończyć serię na spokojnie tzn. mając siłę jeszcze na 2 powtórzenia. Np. 12 powt, kolejna 10powt., kolejna 10 powt. kolejna 8 powt.. Nic na siłę. Dopiero za 6 miesięcy okaże się, oczywiście jak nie zasłabniesz itp. itd( ale to zależy również od Ciebie), czy możesz zacząć jechać mocniej! Acha jeżeli chcesz jarać trawę z tymi dupkami( specjaliści od jarania) oraz fajki ewentualnie chlać to odpuść sobie wogóle sport!!!! Do Ciebie należy wybór ścieżki życia! Pozdrawiam serdecznie!