Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG po podejrzeniu zatruciem tlenkiem węgla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Była bym wdzięczna gdyby ktoś na to zerknął i napisał co myśli o tych wynikach, ponieważ ja się na tym nie znam i nie wiem czy mam jakiś powód do niepokoju. Mam 21 lat, jakiś czas temu zostałam nagle przyjęta do szpitala z podejrzeniem zatrucia tlenkiem węgla (diagnoza nie została potwierdzona z powodu braku możliwości diagnostycznych). Zasłabłam podczas kąpieli. W szpitalu mój stan został oceniony jako ciężki ze słaba reakcją na ból. Na OIOMie zrobiono mi EKG, jednak nie ma w wyznaczonym miejscu podpisu lekarza, z resztą lekarz zupełnie nic nie mówił o badaniu EKG. Byłam wtedy nieprzytomna, a wyniki mam, ponieważ po wyjściu zrobiłam kopie dokumentacji medycznej. Chciała bym to sprawdzić ponieważ zdarza mi się, że czuje jakby chwilami serce mocniej biło, zdarzają mi się zawroty głowy, jest mi czasem duszno, oraz zdecydowanie więcej się pocę. Zdarzyło mi się niedawno idąc spokojnie ulica, że poczułam kołatanie serca, w ciągu kilku sekund byłam już cała spocona, myślałam że zaraz zemdleje, potem doszło uczucie kłucia w okolicy serca / klatce piersiowej. I wtedy mnie to zaniepokoiło. Oto moje wyniki: HR: 171 /min RR: 571 ms P: 98 ms QRS: 87 ms PQ: 125 ms QT: 320 ms QTc: 540 ms P: 74° QRS: 10° T: 78° Liczba zesp QRS: 41 Uśredniono: 10 Ilość typów: 4 średnia oś QRS - normogram nieprawidłowy załamek P w II amplituda zespołu QRS zwiększona w V4 amplituda zespołu QRS obnizona w V1, V2 nieprawidłowy załamek R w V2, V3, V5 odcinek ST uniesiony w V4 nieprawidłowy załamek T w I, V6 czas QTc wydłużony Będę wdzięczna za każdą poradę.

Gość grazynka

Witaj, przeszłaś ostre zatrucie tlenkiem węgla, szkoda, że nie wiesz jaki procent twojej hemoglobiny był zablokowany tlenkiem. Objawy wskazują, że był wysoki, przy utracie przytomności mogło to być ponad 30%. Wydaje mi się, że takie badanie można wykonać w każdym szpitalu. Ja też przeszłam takie zatrucie, miałam 29% i utratę przytomności przez chwilę.Nnajpierw trafiłam do szpitala w moim miejscu zamieszkania a po wykonaniu tego badania wysłali mnie do komory hiperbarycznej, żeby usunąć ten tlenek z mojej hemoglobiny i na nowo połączyć ją z tlenem. W każdym razie ostre zatrucie tlenkiem węgla to bardzo poważne niedotlenienie wszystkich organów organizmu, w tym także serca. Może prowadzić do mniejszych lub większych uszkodzeń, z większością organizm może sobie poradzić, ale czasami mogą być póżne następstwa niedotlenienia, moim zdaniem lekarze zbagatelizowali Twój przypadek. Idż do dobrego kardiologa niech Ci zdiagnozuje serce. Może to nic złego, powodzenia