Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Poród przy wadzie serca ASD

Kachaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :] Minęło 10 lat od operacji mojego serca na którym miałam zamknięty ubytek 2cm ( ASD II ), po zabiegu został przeciek o wielkości 3mm. Jestem w ciąży i chciałam zapytac kobiety, przyszle mamy...w jaki sposob moze wygladac poród u osoby z wada serca ASD II. Czy naturalny poród jest niemożliwy? Czy serce poprostu wytrzyma taki wysiłek? Oczywiście konsultuje sie ze swoim kardiologiem, który poprostu uważa że cesarskie cięcie jest ryzykiem, zarówno i porod naturalny... lecz poprostu chcialam zaczerpnąć waszych opinii na ten temat. Bo niewiem co o tym sądzić. I na co się tak naprawdę zdecydować w mojej sytuacji.

Kacha, jeśli nie ma przecieku przez łatę na ubytku, czujesz się dobrze, nie beizrtesz leków przeciwzakrzepowych, to chyna nie ma wskazań do cesacrki. Ale trzeba to omówić zarówno z kardiologiem, jak i ginekologiem, który musi wiedzieć o Twej wadzie. Znam 2 kobiety z ASD II, które urodziły dzieci przez zamknięciej ubytku, jedna normalnie (nie wiedziała o wadzie, nie było powikłań), druga miała cesarkę. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie są inne kobiety z tą wadą, po korekcji, jedna jest w ciąży, kilkanaście tygodni po przezskórnym zamknięciu ubytku.