Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle kości, duszności i napady gorąca a cukrzyca i niedoczynność tarczycy

Gość Maadzik91

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 21 lat. Od 6 roku życia choruję na cukrzycę,biorę Humalog i Lantus, od momentu gdy leżałam w szpitalu półtora roku temu, a dwa lata później zachorowałam na niedoczynność tarczycy; typu: Hashimoto, teraz biorę novothyral 75 i euthyrox 25. Przyznaję, że od jakichś 4 lat nie dbam tak jak wcześniej o cukrzycę. Dieta, regularne pomiary cukrów itp. Jednak z tarczycą miałam problem tylko dwa razy. Jak zaniedbała mnie moja Pani Doktor, i ostatnio nie brałam regularnie tabletek, wtedy też miałam TSH 6,7. Oczywiście po zaniedbaniu mojej tarczycy, zmieniłam lekarza. Od około czterech lat również mam Hiperprolaktynemie, biorę Bromergon. Nie mam wysokiego ciśnienia, ale często miewam tętno od 100 do 130, bardzo rzadko poniżej 95. Ostatnie kilka dni mam różne napady bólów kości, tak jakby jakieś prądy przechodziły mnie w środku kości, mam duszności na klatkce pierwsiowej, jest mi albo bardzo gorąco albo oblewają mnie zimne poty, boli mnie lewa strona ciała, aż promieniuje na lewą rękę. U mnie w rodzinie dziedziczne są kamienie i sama nie wiem co to może być. Nie daje mi to funkcjonować, a pracuję, jestem właśnie w trakcie przeprowadzki, robię prawo jazdy, i mam dużo nauki na studiach :( Pomocy!

Chorobie tarczycy czasem towarzyszy nieprawidłowa prolaktyna.Nie zaniedbuj nigdy tarczycy.Najlepiej kup sobie w aptece takie pudełko z przegródkami na poszczególne dni tygodnia,powkładaj tam bromergon,euthyrox itd na każdy dzień,by NIGDY nie zapominać.Jesteś złożonym przypadkiem endokrynologicznym.Często kontroluj poziom prolaktyny i TSH prowadź specjalny zeszyt,gdzie wszystko zapisuj,na każdej wizycie zapiski endokrynologowi pokazuj.I pilnuj tego zeszytu jak oka w głowie.Jak ustawi ci optymalną dawkę,wszystko sie ureguluje ,to może poczujesz się lepiej.