Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ekstrakcja zęba a clexane

Gość Grimix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Staruszek [67] rozrzedza krew wafrinem, acardem do kardiowersji. I zabieg mógłby się odbyć [INR 2,2-2,3 od 4 tyg] ale od 2 tyg ząb 8 zaczął boleć i należy go rwać - stomatolog, chirurg stomatologiczny [Szpital na Emilii Plater] oraz kardiolog [szpitalny - tu była tylko rozmowa telefoniczna (szykował się na urlop) więc nie miał już czasu na wydanie recepty] powiedzieli że trzeba brać clexanę [80] zamiast wafrinu [2-3 dni przed ekstrakcją i odstawić acard na 4-6 dni] i że lekarz internista bez problemów wystawią receptę. Od internisty usłyszał że pracuje 25 lat w zawodzie i o takim leku nie słyszał [tia... jasne] więc udał się do kardiologa w przychodni. Kardio z przychodni kazał obniżyć inr do 1,5 i nie widzi przeciwskazań by ekstrakcja odbyła się bez clexane*u Nie wiem co robić ale kardiologowi z przychodni nie ufam - wysyłałem ojca do niego gdy ciśnieniomierz [omron m3] zaczął wskazywać migotanie i gdy na początku można było cofnąć kardiowersją. Rwanie umówione we wtorek, kardio prywatny wraca w środę Czy ma brać clexanę zamiast warfinu [przełożymy wizytę], czy nie brać warfinu i obniżać inr do 1,5

Witam.. W moim przypadku (biorę warfin i acard) przed zabiegiem operacyjnym artroskopii kolana -na pięć dni przed zabiegiem odstawiłem (po konsultacji kardiologicznej) warfin i acard i brałem clexane(100 )aż do zabiegu.Teraz wróciłem do wcześniejszych leków plus biorę 40 clexane ...(mam go brać 10 dni) ..Mam również zlecone badanie wskaźnika INR -ale to we środę. pozdrawiam