Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Andziunia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam ogromną prośbę-czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakie badania powinnam wykonać dodatkowo,aby znaleźć stan zapalny u siebie.Wczoraj odebrałam wyniki badań-OB 35,CRP-18.89 Jestem osobą otyłą,prawie 7 miesięcy po operacji usunięcia prawego płata tarczycy (w lewym płacie teraz pojawiły sie trzy małe guzki,ale endokrynolog nic na razie z nimi nie robi,bo są od 2-4 mm) Mam też astmę oskrzelową,ale ostatnio tj.od prawie roku nie biorę leków,bo nie mam ataków duszności.Ząbki wyleczone ( chociaz idę dzisiaj jeszcze do dentysty,bo coś mnie pobolewa ostatnio robiony ząb,zdjęcie panoramiczne zrobiłam i nie mam stanów zapalnych) Wynik moczu ok. TSH 2.02,bolały mnie ostatnio nogi,ale teraz bolą coraz mniej,ginekologicznie wszystko spoko.Jeżeli macie jakieś pomysły to piszcie,będę wdzięczna za każdą poradę.A i wczoraj polecono mi abym zrobiła sobie test na boreliozę i test na ASO,ale to w przyszłym tygodniu.Pozdrawiam.

Zrób też ten czynnik reumatoidalny w takim razie ...Wiem że astma nie powoduje podwyższenia ,miałam na mysli że astmę trzeba leczyć :)Jesli badania reumatyczne wyjda dobrze to chyba musisz zrobić usg j.brzusznej może coś z nerkami się dzieje ,pęcherzem moczowym -woreczkiem żółciowym ?

Aniu problem w tym,że nic mnie boli i przez to jest mi trudniej zlokalizować ten stan zapalny.Co do astmy,to miałam ogromną torbiel na prawym płacie i ona uciskała mi na tchawicę stąd chyba były te moje ataki duszności.Teraz po operacji to wszystko ustąpiło.Do pulmonologa chodzę co 2 miesiące profilaktycznie,mam robioną spirometrię i myślę,że jakby coś było nie tak,to kazali by mi brać jakieś leki.Wiesz jak to jest,kazdy lekarz odsyła Cię do kogoś innego twierdząc,że z jego dziedziną jest wszystko dobrze.Co do USG to mogę zrobić,tylko mam sadło i nie wiem czy coś tam zobaczą.Trochę to śmiesznie brzmi,ale taka jest prawda.Nerki w porządku,bo badanie moczu jest zawsze spoko.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wpis.

Acha czyli możliwe że w ogóle nie masz astmy ,no to dobrze .Sadło nie sadło :)zobaczą co mają zobaczyc nie bój żaby :)Skoro gin i dentysta nie mają nic do zarzucenia to chyba stawy ale skoro cię nie bolą ?Wiesz niekiedy Ob jest podwyższone tak po prostu z *urody *ale CRP nie powinno .A nie byłas chora ostatnio ?Przeziębienie ,grypa ,jakieś zatoki ?Bo z jakiego powodu robiłaś w ogóle te badania ?Tak sobie czy jakies objawy jednak były ?

Badania robię sobie sama profilaktycznie i to dzięki temu sama doszłam do tego,że miałam tą torbiel tarczycy.TSH było i jest zawsze w normie,więc lekarze ( a byłam u paru,bo kolei wykluczałam ewentualne choroby) stwierdzali,że to na tle nerwowym i za każdym razem dostawałam antybiotyk,tak na wszelki wypadek.Gdy mówiłam,że wyczuwam *coś* na szyi,to zbywali mnie,że mi się wydaje.Endokrynolog w przychodni nawet mnie nie zbadał,tylko była rozmowa i stwierdzenie,ze według niego jest wszystko w porządku ( myślę,że zasugerował się pozytywnym wynikiem TSH)Na drugi dzień poszłam prywatnie i usłyszałam,ze mam torbiel wielkości kurzego jaja i to na dodatek pękniętą.Sama nieraz się zastanawiam co by było gdybym posłuchała pierwszego endokrynologa ?W sumie to OB i CRP mam od tamtego roku i systematycznie rosną.Najpierw myślałam,że to po operacji,wiadomo rana w środku ponoć goi się pół roku ale teraz nie wiem co i jak.Może to faktycznie borelioza ? W życiu upierdzieliło mnie chyba z 20-30 kleszczy,bo ja chodzę do lasu na spacery i nieraz wracałam z *niespodzianką*.Czytałam o objawach boreliozy i teoretycznie mogę ją mieć.Zobaczymy...Byłam dzisiaj w szpitalnym laboratorium i pytałam czy w ogóle wykonują tam te badania.Robią,ale krew odsyłają do Krakowa a wyniki są po ok. 10-14 dniach.Pozdrawiam.

Aniu nie takie strasznie drogie,te,które wykonują u nas to koszt 17 zł za jeden test.Czy to są te o których piszesz to nie wiem,w kazdym razie trzeba zrobić dwa.Ile by nie kosztowały to i tak zrobię,bo zdrowie najważniejsze.Dziękuję,że mi napisałaś o tych dwóch klasach,bo ja w tym temacie jestem kompletnie *zielona* Buźka.

To to fajnie że kosztują tam tyle bo ja za jedną klase płaciłam chyba 45 zł ................................też mnie bolały stawy i zrobiłam test sama bo lekarze już nie mieli pojęcia od czego .Na szczęście miałam miano ujemne .Okazało się zę kręgosłup mam w rozsypce i stąd bóle .

O kurcze,to niedobrze.Może i mój tez szwankuje przez ten nadmiar kilogramów? Ja przytyłam po dziecku 35 kg,potem brałam jakieś sterydy na astmę ( 10 kg po tygodniu w górę ) i teraz po operacji tarczycy 10 Teraz w ciągu dwóch tygodni schudłam 2 kg.Wiem,że to jest kropla w morzu potrzeb,ale zawsze coś.Codziennie jeżdzę 8 km na rowerku stacjonarnym,na więcej nie mam siły,bo nogi mnie bolą.Zauważyłam,że gównie w stawach,ale to może moja paranoja.A jakie badania robiłaś,że wyszło,ze kręgosłup szwankuje ?