Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pacjent stymulatoro zależny

Gość gosctomek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gosctomek

Witam wszystkich. Mój tata ma od 3 lat stymulator serca. Niby wszystko jest oki, czuje się dość dobrze itd.. Jednak na ostatniej wizycie kontrolnej lekarz powiedział mu, iż rozrusznik pracuje w 98%, w kartę wpisano mu również *pacjent stymulatoro zależny*. Proszę o pomoc bo przeszukałem *cały* internet i praktycznie nic nie znalazłem. Co to oznacza i jakie są rokowania. Czy należy szukać jakiś innych dróg leczenia (np:przeszczep serca), czy jest to dość powszechna sprawa i poza dodatkową ostrożnością na elektrody i rozrusznik można normalnie funkcjonować przez lata. Dziękuję z góry za pomoc.

Oznacza to, że serce Twojego taty w 98% potrzebuje tego, aby stymulator wysyłał mu impulsy. Znam ludzi, którzy są w 100% zależni od styma. Przeszczep zapewne nie będzie konieczny ;) Trzeba zjawiać się na kontrolach i pilnować jaki jest poziom baterii stymulatora. A z jakiego powodu Twój tata miał wszczepiony rozrusznik?

Gość gosctomek

Właśnie nurtuje mnie to *zależny od stymulatora*?? Czy oznacza to, że jego puls jest niższy niż ustawiony w stymulatorze i ewentualna awaria urządzenia wywoła jakieś skutki typu omdlenia itp.. ale serce będzie pracować jakimś tam rytmem. Czy oznacza to, iż serce pracuje tylko dzięki rozrusznikowi i awaria urządzenia oznacza zatrzymanie pracy serca? Przepraszam za głupie pytania ale martwię się. Jeśli jest ktoś w podobnej sytuacji proszę o wszelkie informacje. Dziękuję z góry za wszelkie wpisy i informacje.

Gość 76kris1

Witam ja dziś się dowiedziałem że w 100% jestem zależny od rozrusznika i nie wiem co będzie dalej mam go 5lat a mam 36 jestem dobrej myśli też bym się chciał dowiedzieć co dalej? a wszystko przez grypę zapaleni mięśnia i blok 3-go stopnia i przez moją GŁUPOTĘ na zwolnienie nie bo zwolnią bo krzywo patrzą i kasa a poco mi to wszystko jak zdrowie poszło każdy myśli że mnie nie dotyczy grypa co tam tablety i do pracy ja tak też myślałem i co mam z tego