Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Atenolol a betablok na uspokojenie serca

edi

Rekomendowane odpowiedzi

Wiam wszystkich mam takie pytanie czy 2 leki z grupy betablokerów selektywnych Betalok i Atenolol jeden o szybki działaniu a drugi o powolniejszym wchłanianiu to to samo - bo z tego co wyczytałem działaja one na te same receptory B1 adrenergiczne - pytam dlatego poniewaz lekarz w anglii zapisał mi atenolon jak to stwierdził by uspokojić troche serce , a jak byłem na urlopie w Polsce porobiłem wszystkie podstawowe badania to lekarz Polski chciał przepisac mi atenolol lub betalok - spytałem czy je tak mozna zmieniac - wogle niezaprzeczył wrecz powiedział ze jak brałem atenolol to betalok mogę wziasc dostosowujac dawke do potrzeb jaka zapisał mi lekarz - moje pytanie czy taki przeskok z atenololu na betalok niezagraza zdrowiu i odwrotnie - dziekuje i pozdrawiam wszyskich

Dlatego pytam poniewaz atenolol lepiej mi cisnienie obnizał a wystarczyło ze brałem 25mg, a betalok 50 o powolnym uwalnianiu nie obniza mi tak cisnienia a dawka jest wieksza ponadto mam wrazenie ze mam wiele efektów ubocznych jak złe samopoczucie zaburzenia wzroku i zmienny puls czasami - czego wczesniej nigdy niemiałem - dlatego wolał bym wrocic do atenololu i dlatego pytam - swojego lekarza bede dopiero widział za 2 tygdonie - dziekuje za odpowiedz na moje pytanie