Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyczyny migotania przedsionków

Madziulla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Moja mama cierpi od kilu lat na migotania przedsionków. Jest po wielu atakach związanych z migotaniami oraz po zabiegu - wszczepiono jej stymulator. Kiedy rozmawiałam z lekarzami to mówią mi * to jest po prostu taka choroba, trzeba sie oszczędzać i prowadzić spokojny tryb życia* natomiast nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć co jest powodem tych migotań....ciągle zmieniają jej leki, leczą objawy ja chcę się dowiedzieć co jest przyczyną....z czego wynikają te ataki, ta choroba....jeśli znacie odpowiedź bądź świetną klinikę Kardiologiczną, lekarzy proszę o informację.

Gość perezz22882

Zmiana kardiologa konieczna.. migotanie przedsionków jest leczone skutecznie tylko operacyjnie - Ablacja RF / przezskórna . leczenie farmakologicznie migotania przedsionków jest nieskuteczne choć ablacja nie daje 100% pewnosci na wyleczenie to jednak oslabia ataki a gdy trzeba zabieg powtórzyć to wieksza szansa ze ataki nie nastąpią. ważne aby znaleść jak najwiecej ognisk które wywoluja migotania i je wyablować.

Perezzz, to, co piszesz, jest prawdą tylko częściowo. Migotnia przedsionków bywają spowodowane przez mechaniczne uszkodzenia serca albo po zawale. To się zdarza często starszym ludziom i wtedy ablacja nie pomaga, bo przyczyny tego migotania są inne niż nasze - czyli nie są to dodatkowe ogniska wytwarzające impulsy, tylko są spowodowane inną kurczliwością uszkodzonego serca. I wtedy pomagają tylko leki - ale nie leczą migotań tylko je łagodzą lub przerywają. Ale zawsze trzeba pozostawać pod opieką kardiologa.