Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od ok. 10 lat moja Mama ma stwierdzone niedokrwienie lewej komory serca. Odkąd pamiętam mama ma niskie ciśnienie 133/80.. dzisiaj było 116/80/51.. I z tym wiąże się moje pytanie.. czy tak niski puls (51) jest zła oznaką? Mama dwa lata temu była na EKG i wyszło potwierdzenie niedokrwienia lewej komory serca, lecz kiedy mam przyszła z tym wynikiem do rodzinnego nie dostała skierowania do kardiologa, wcześniejszy rodzinny też takiego skierowania nie dał.. Dodam że Mama bierze codziennie rano tabletkę na nadciśnienie, już od paru lat pije herbatę z głogu (na serce). Z góry dziękuję za odpowiedź!

Mama ma dość niskie ciśnienie - może trzeba zmniejszyć dawkę leku? Tętno jest trochę za niskie. Czy do kardiologa na pewno jest potrzebne skierowanie? Spróbujcie jeszcze pójść do innego lekarza rodzinnego i powiedzcie, że mama się źle czuje. Jak jeden was odesłał bez pomocy to trzeba próbować do skutku. Może trzeba zrobić dodatkowe badania? Na podstawie twojego opisu trudno wnioskować zbyt wiele, więc musicie chyba dobijać się jeszcze do jakiegoś lekarza. Ekg 2 lata temu - to strasznie dawno, może powtórzyć?

W. mnie ciśnienie jest dobre, bo przecież najlepsze to 120/80.. Mama źle się nie czuje, nic jej nie boli.. chodzi tylko o ten puls.. Z tym że Mama boi sie iść na badanie bo Tata też chory jest i nie chce wiecej stresów.. Nie wiem co robic.. może powiedziec Mamie aby odstawiła te tabletki na ciśnienie? A może iść z Mama do lekarza rodzinnego i powiedziec o tym ciśnienieu i pulsie?

Jestem świeżo po zawale serca, mam dużą martwicę lewej komory. Ciśnienie mam 115/70 tętno od 50 do 65 ale to jest norma, zależy od aktywności fizycznej którą TRZEBA uprawiać tak jak zalecił lekarz kardiolog. Żaden lekarz rodzinny w takiej sytuacji nie robi łaski i skierowanie musi dać jeżeli pacjent tego żąda. Proponuję zmienić lek. rodzinnego, a na tego złożyć oficjalną skargę.