Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie i nierównomierne bicie serca

Gość KAMIL123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 24 lata i od 1,5 roku problem ze zdrowiem.Na poczatku mialem podwyzszone cisnienie wahało sie w granicach 140-149 na 85-98 puls od 90 do 130ud/min poszedlem do lekarza pierwszego kontaktu zlecil badania krwi plus mocz i tsh.Wszystko wyszlo dobrze procz tsh z ktorym juz sie uporalem i jest w normie teraz.Tylko ze caly czas pojawiaja sie dziwne problemy jakby z sercem bylem u kardiologa echo+ekg wszystko wporzadku a ja nadal odczuwam bol w klatce piersiowej i przy tym jakby serce stanelo i mocniej zabilo czasem jest to jedno uderzenie a czasem 3 lub 5 po czym zaczyna mnie drapac w przelyku i musze odkaszlnac.Dodam ze mam skrzywiony kregoslup od dziecinstwa,leczony refluks i jestem bardzo nerwowy.rzucilem juz palenie,nie pije alkoholu poniewaz po wypiciu 1 piwa serce chce mi wyskoczyc i czuje te same objawy dlawienia i tych uderzen serca.Wiem ze moze jest to opisane dosc chaotycznie ale nie wiedzialem jak to wszystko w miare krotko opisac .Bardzo prosze o porade.

Kamil, przede wszystkim, nie bój się. Prawdopodobnie nie grozi ci nic złego. Podejrzewam dodatkowe skurcze - komorowe lub nadkomorowe - to by się dało wyjaśnić za pomocą holtera ekg. Kłucia serca czasem są spowodowane wypadaniem płatka - też nic groźnego, łagodzi się lekami.