Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie

Gość manka90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Boli mnie trochę głowa a moje ciśnienie to 140/90/60. Mam 20 lat, serce normalnie mi bije, nawet powiedziała bym że spokojniej niż zawsze. I tak nie wiem skąd to ciśnienie bo zazwyczaj mam bardzo dobre. Nie wiem czy melise sobie wybić tyle że nie wiem czy nie za bardzo mi serce uspokoi ;) I apap najwyżej wziąć do tego. Ja to z lekami tak zawsze ostrożnie. Dzięki za odpowiedź ;)

Cisnienie może nieco obnizyć picie jemioły.W aptekach jestw buteleczkach jak syrop.Albo ziele parzyć.Może napiłaś się czegoś,co kofeine zawiera-cola,kawa...Jeżeli cuiśnienie wzrosło z powodu emocji,to ziółka na uspokojenie mogą pomóc.

Właśnie mam taki problem że nie mam ani melisy teraz ani nic. jedynie takie tabletki uspakajające labofarm. Ale znowu boję się znaczy martwię ze jak je wezmę to aż za bardzo mi serducho uspokoją, a jestem troche zmęczoną i śpiąca, ale zanim spać pójdę jeszcze troszkę minie. Teraz jak mierzyłam miałam 138/85/60 a głowa jeszcze troche boli

Witam mam 27 lat. Mam dosyć wysokie ciśnienie krwii. Rano około 138/80 po pracy 142/85 wieczorem 130 /70. Ciśnienie sprawdzam na 3 cisnienomierzach -nowych.3 lata temu miałem robione ekg , echo serca , morfologie. wszytko ok. No może cholesterol za wysoki łączny 268. probuje walczyc z cisnieniem - jem tabletki z potasem , omegi , zdrowo sie odzywam , ale wynik są takie same. Teraz mialem badania do pracy nerki i morfologia ok . Czy mam się czy martwic?

Proszę przeczytać artykuł,,Cholesterol i trójglicerydy** autor S.Gromacki. Zawiera szczegółowe info co jeść czego nie jeść..Aby obnizyc chol. całkowity trzeba jeść codziennie do 2 łyżeczek otrąb pszennych[kupuje się w spożywczym],pić 2 łyżki oliwy z oliwek,jadać codziennie pestki ze słonecznika,dyni,orzechy włoskie,jeść ryby z warzywami itd....ograniczać słodycze,alkohol...

Gość jaaakinga

Cisnienie masz w porzadku, czasem graniczne wartosci, ale narazie nie musisz sie martwic. moze jesli dopiero niedawno zaczales sie zdrowo odzywiac, to spadek moze jeszcze potrwac. Ja do twojej diety dorzucilabym jeszcze herbatke z hibiskusa, miod i produkty pelnoziarniste. A co ze sportem? regularny trening tez pozwala obnizyc cisnienie.

Wyniki długoletnich badań przeprowadzonych na reprezentatywnej grupie ochotników, zebrane w artykule *Leczenie hipercholesterolemii - druga strona medalu* przez prof. dr hab. J. Tatonia z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Akademii Medycznej w Warszawie wykazały, że: 1.powyżej 50 roku życia nie ma wzrostu umieralności ogólnej, niezależnie od tego czy stężenie cholesterolu w surowicy krwi jest wysokie, czy niskie. 2.nie ma żadnej korelacji pomiędzy stężeniem cholesterolu w wieku lat 60 a umieralnością z przyczyn naczyniowo-sercowych. 3.w przedziale wieku 48-55 lat najmniejszy procent przeżycia po 30 latach obserwacji był wśród kobiet z najniższym poziomem cholesterolu (180 mg/%) 4.sztuczne obniżanie poziomu cholesterolu we krwi za pomocą specjalnych leków, np. Cliofibrat, zwiększa umieralność ogólną o 47%, umieralność z przyczyn naczyniowo-sercowych o 76%, zaś umieralność z przyczyn chorób nowotworowych o 68%. Powyższe wyniki uzyskano badając przez pięć lat grupę ponad 10 tys. zdrowych mężczyzn. 5.Niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko udaru krwotocznego mózgu oraz innych chorób, np. nowotworowych, przewodu pokarmowego. Pogląd, jakoby cholesterol znajdujący się we krwi osadzał się wewnątrz tętnic powodując zmiany miażdżycowe jest całkowicie błędny, co jednoznacznie wykazał lek. med. Józef Kobos z Zakładu Anatomii Patologicznej Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. W artykule opublikowanym w Problemach nr 5/1983 zatytułowanym *Miażdżyca - w świetle ostatnich badań* opisuje on proces powstawania płytki miażdżycowej wytwarzanej z lipidów (w tym cholesterolu) wewnątrz ściany naczynia krwionośnego. Widać więc, że poziom cholesterolu we krwi nie ma żadnego wpływu na rozwój miażdżycy, bowiem zwężenie i w konsekwencji zablokowanie naczynia krwionośnego następuje wskutek produkcji cholesterolu w jego ścianie, a nie wskutek osadzania się go z przepływającej krwi. Tym, co jest istotne dla organizmu, jest względne stężenie frakcji HDL w stosunku do całkowitego poziomu cholesterolu. W zdrowym organizmie ten stosunek powinien przekraczać 20%. Jeśli jest niższy, to należy szukać przyczyny. Może to być zaburzony, zbyt wolny metabolizm, zbyt mała ilość zjadanych węglowodanów, zbyt mała ilość zjadanych białek lub nieodpowiedni skład ich aminokwasów (białko niepełnowartościowe).

Pomocy. Jechałem do domu i wstąpiłem do apteki. Zbadałem i 138/70. Walercinem do domu a tam znowu 145 /75. wieczorem miałem 146/70. Dziś po południu 143/77. Boje sie mierzyc cisnienie. Caly chodzę w nerwach. Dzis w pracy nie bylem i piwo pije bo sie lepiej czuje. Niedawno juz mialem takie dobre cisnienie i teraz nie wiem co robić. Cala noc nie spałem.Czy moge sobie pomoc w naturalny sposob.