Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie, uczucie szaprania serca i ból

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was jestem tu nowy, bardzo bym prosił was o pomoc. A więc zaczęło się od tego że mialem podwyższone ciśnienie tętnicze dostałem lek Tritace 2,5 mg. moje ciśnienie jest już w normie mam ok 120-130/60-80 puls w spoczynku 60-80 na min. ale od jakiegoś roku dopadło mnie coś... czuje takie szarpanie serca, czasem czuje chwilowy ból w okolicy serca ale to rzadko. non stop myślę o tym że coś mi się dzieje myślę o śmierci nie swojo czuje się w miejscach gdzie jest dużo ludzi np w galerii itd w dodatku ciągle mierze sobie puls od jakiegoś czasu jak stoje przed lustrem widzę swój puls na szyi. bylem u kardiologa ekg nic nie wykazało a podczas wizyty mialem puls 120 z nerwów zawsze jak jestem u lekarza to mam podobny puls i się denerwuje. nie pije nie pale dość często jestem w ruchu(sport). jak myślicie czy to może być jakaś nerwica? pozdrawiam i czekac na odpowiedź. Piotrek

Gość perezz22882

To kołatania serca związane z dodatkowymi skurczami warto sie im przyglądnąć ale nie przejmować ..... zrób badania krwi pod kątem potasu/wapnia/magneszu i zelaza tez poziom tarczycowych hormonow tsh , echo serca 24h holterowski monitoring , warto rentgen klatki piersiowej zrobić. te szarpnięcia serca to są skutki tych dodatkowychh skurczy mniejwiecej tak puk puk puk puuuk puk puk puk puk puuuuuk puk puk . kiedy zjawia sie pobudzenie przedwczesne które wybija prawidlowe z rytmu zjawia sie chwilowa pauza wyrównawcza czyli to szarpnięcie serca i zaczyna bic normalnie dalej. jeśli to bardzo przeszkadza to pilnie do lekarza. .. jesli tych szarpniec jest bardzo duzo np jedno za drugim co 3 uderzenie wypada co 4 itp. moze w gre wchodzic blok serca (na wikipedii do poczytania)

Perezzz wszystko ładnie napisał, ale ty się, Piotrek, sam nie nakręcaj, nie mierz sobie pulsu, do 120 uderzeń to rczej żaden lekarz się tbą nie przjmie, chyba że będziesz tak miał stale - to wtedy marsz do lekarza natychmiast. Najpierw zrób sobbie potrzebne badania, a potem się zobaczy.