Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL u nerwicowca

Gość Wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuzszego czasu mam wysoki poziom TG -300. HDL zas zbyt niski -31.LDL-95.Cholesterol całkowity -180. CRP - 4.04 mg/l.Lat -45.Jest chyba niewesolo;-)).Mozecie mi pomoc w zinterpretowaniu wynikow - oraz udzilic rad kilku ? Jak podniesc HDL?Czy CRP w moim wydaniu jest az tak zle rokujace?Jak zbic poziom TG do wymaganej normy? Generalnie czuje sie niezle, choc ostatnio chyba serduszko zaczyna *pikac w rytmie cha-cha ;-)).Jakies drobne arytmie - co u nerwicowca z agorafobia jest chyba naturalne :-)) Pozdrawiam Wojtek.
Gość laborantka
Wynikiem CRP się nie przejmuj, jest w normie a norma jest od 0-5 mg/l, myślę że co do trójglicerydów to powinieneś zastosować jakąś dietę niskotłuszczową jeżeli chodzi o tłuszcze zwierzęce, wtedy może się podnieść HDL,a wizyta u lekarza też nic nie zaszkoszi. Pozdrawiam:)
CRP (białko C-reaktywne) CRP (z angielskiego C-Reactive Protein) znane w Polsce jako białko C- reaktywne lub jako białko ostrej fazy. Reakcja ostrej fazy jest to niespecyficzny, wczesny odczyn organizmu na działanie takich czynników, jak: zakażenie bakteryjne, zapalenie, uraz mechaniczny lub termiczny, rozwój nowotworu czy niedokrwienie tkanek prowadzące do martwicy, a także zabiegi operacyjne. W przebiegu reakcji ostrej fazy występują zmiany w stężeniu pewnych składników osocza, zwanych białkami ostrej fazy. Głównym zadaniem białek ostrej fazy jest przywrócenie homeostazy ustroju czyli równowagi wewnątrzustrojowej. Szczególne znaczenie ma tutaj białko C-reaktywne, które ze względu na swoje właściwości dynamicznego reagowania, jest jednym z najlepszych niespecyficznych biochemicznych markerów wielu stanów patologicznych. Jego ilościowe wielokrotne oznaczanie, w powiązaniu z innymi badaniami klinicznymi jest przydatne w rozpoznawaniu, różnicowaniu i ocenie skuteczności leczenia oraz w rokowaniu co do dalszego przebiegu choroby. Okazało się również, że poziom CRP jest bezpośrednio związany z ryzykiem rozwoju zawału serca, ponieważ jest jednym z prozakrzepowych markerów stanu zapalnego, do których zaliczmy również fibrynogen i interleukinę-6. Odkryto, że wzrost jego stężenia koreluje dodatnio ze wzrostem ryzyka zawału serca lub udaru mózgu, a obniżenie poziomu tego białka było związane ze zmniejszeniem ryzyka zawału czy udaru mózgu. Lekarze podkreślają jednak, że na razie nie ma powszechnie uznanych poziomów referencyjnych CRP, dla których można byłoby uznać, że ryzyko zawału jest minimalne. Podobnie nie ma wciąż przetestowanych metod “leczenia” poziomu CRP, to jest takiego oddziaływania na mechanizmy fizjologiczne zapalenia, aby przez oddziaływanie na nie przy pomocy właściwego zestawu leków uzyskać pewne obniżenie ryzyka zawału. Normy CRP: Mężczyźni do 5,8 mg/l Kobiety do 4,0 mg/l Cholesterol Cholesterol - składnik błon komórkowych, materiał, z którego powstają hormony sterydowe i kwasy żółciowe. Jego nadmiar powoduje odkładanie się złogów cholesterolu w naczyniach, co usposabia do rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Istnieje kilka podgrup cholesterolu, z których najważniejsze to cholesterol HDL i cholesterol LDL. Norma: * 200 mg/dl (* 5,2 mmol/l) Wartości graniczne: 200-250 mg/dl (5,2-6,5 mmol/l). Wartości nieprawidłowe: * 250 mg/dl (*6,5 mmol/l). Przy hiperlipidemiach pierwotnych (rodzinna hipercholesterolemia, rodzinna złożona hiperlipidemia, pospolita hipercholesterolemia, rodzinna disbetalipoproteinemia) stężenie cholesterolu wzrasta. Wzrost stężenia powodują też hiperlipidemie wtórne: żółtaczki pozawątrobowe, choroby wątroby - choroba von Gierkego (choroba spichrzeniowa glikogenu), łagodne zapalenie wątroby, pierwotna żółciowa marskość wątroby; schorzenia nerek, zespół nerczycowy, przewlekła niewydolność nerek; choroby trzustki, jej przewlekłe zapalenia; cukrzyca; niedoczynność tarczycy; szpiczak plazmocytowy; otyłość; ciąża; stosowanie leków (beta-blokery, diuretyki tiazydowe, doustne preparaty antykoncepcyjne, kortykosterydy, androgeny). Spadek stężenia cholesterolu wywołują choroby wątroby, takie jak zaawansowana marskość wątroby, ostra i podostra martwica wątroby, toksyczne uszkodzenie wątroby, infekcje związane z uszkodzeniem wątroby, a poza tym stan głodzenia, posocznica, nadczynność tarczycy, niedokrwistości. Frakcje cholesterolu HDL (*dobry* cholesterol) u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l) (im więcej, tym lepiej - ta frakcja działa ochronnie na mięsień sercowy). LDL (*zły* cholesterol) - norma: * 135 mg/dl (* 3,5 mmol/l). Wartości graniczne: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l). Wartości nieprawidłowe: * 155 mg/dl (* 4,0 mmol/l) Triglicerydy (trójglicerydy) Norma: 50-180 mg/dl (0,55-2,0 mmol/l) Wartości pożądane triglicerydów: * 200 mg/dl (* 2,3 mmol/l) - nie powodują wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej serca. Łagodna hipertriglicerydemia: 200-500 mg/dl (2,3-5,6 mmol/dl). Znaczna hipertriglicerydemia: * 500mg/dl (*5,6 mmol/l). Wzrost stężenia mogą powodować: hiperlipidemie pierwotne, złożona hiperlipidemia, pospolita hipertriglicerydemia, rodzinna dysbetalipoproteinemia, zespół chylomikronemii; hiperlipidemie wtórne, otyłość, nadmierne spożywanie alkoholu, cukrzyca, niedoczynność tarczycy, zespół nerczycowy, niedomoga nerek, zapalenie trzustki, doustne środki antykoncepcyjne, dna moczanowa, niektóre beta-blokery, diuretyki tiazydowe, ciąża. Spadek stężenia stwierdza się u osób przewlekle hospitalizowanych i u chorych psychicznie.

Przeczytaj załącznikiWitam. Od lipca tego roku a dokładnie pod koniec zasłabłem,powód kręgosłup okazało się ze mam koński ogon i przepuklinę z uciskiem na lędźwiowym odcinku kręgosłupa oraz na szyjnym drugą.-rwę kulszowa z uszkodzeniem nerwu V. Przebyłem 70-dni na neurologicznych oddziałach w TCZ i w Skierniewicach-oddział rehabilitacji. Poza tym mam problem z nerkami,kamienica lewo stronną i kolka obu stronną. Teraz biorę rehabilitacje metodą Mackenziech i robiłem morfologię dwa tygodnie temu OB było 30 a dziś jest 78 a CRP-212,81.Od czego taki wysoki wskaźnik?większość przesiedzę w domu odstawiłem już silne leki min:tra-mal krople,nemesil,app,movalis,diclac,i pozostałe i na nerki tez czy to od nich bo brałem wszystkie raz dziennie.Teraz mam czasami ostre pocenie nie mam gorączki towarzysza temu dreszcze-boję się raka? Apetyt mam jem normalnie i sikam normalnie i załatwiam się też,czasami nie trzymanie moczu dochodzi ale to przy gazach i przy kichaniu,w nocy rzadko pojawia sie kaszel.Miałem jechać do sanatorium 02-01-2012 ale odradzono mi i kazano iść na oddział w celu kontynuowania badań dalej. Co to może być?czekam na odpowiedz. Darek A czy ZUS przesunie mnie na inny termin do sanatorium w ramach prewencji jak już mam te złe wyniki? Pomocy