Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle serca przy niezupełnym bloku odnogi pęczka Hissa

Gość ROBERT RYNKIEWICZ

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ROBERT R

Witam, mam takie pytanie odnosnie mojego stanu zdrowia. Na wizyte u kardiologa musze dlugo czekac a do tego czasu chyba zwariuje jesli nie dowiem sie czegos konkretniejszego. Odczuwalem bóle w klatce piersiowej, co zaprowadzilo mnie do lekarza. Bol zlokalizowany byl w lewej stronie klatki piersiowej, klujacy, moglem wskazac doslownie lokalizację. Lekarz rodiznny przepisal leki uspokajające i przeciwbolowe tlumaczac ze jest to nerwoból, po czym wyslal na badanie EKG. Ekg wrocilo od kardiologa z opisem -Rytm przedsionkowy niewieńcowy ( prowadzący rytm z dwóch ośrodków) Normogram(normoechogeniczny?) Blok niezupełny odnogi prawej p. Hissa. Po analizie opisu oraz ekg przez dwoch lekarzy rodzinnych, jeden stwierdzil iz jest to arytmia nadkomorowa, a drugi natomiast stwierdzil ze to nadcisnienie, w dzien ekg wynosilo ono 108 / 80, natomiast 2 tygodnie pozniej wynosilo 140 / 83 Odczuwal bole w klatce piersiowej, dzis i dwa dni temu, o charakterze gniotącym, dławicowym, do tego kołatania serca, ból zsynchronizowany jest prawdopodobnie z biciem serca/.. Bóle zmniejszają się w odpoczynku, ale nie ustepuja calkowicie, bol odczuwaml dzisiaj, i 3 dni temu. Kiedy 3 dni temu wystapil bol, nastepnego dnia wszystko bylo w porzadku, dzisiaj znowu boli. Czy ktokolwiek moze w jakis sposob mi pomoc ? naprowadzic mnie w jakis sposob? Wizyta u kardiologa dopiero za 3 miesiace... mam 21 lat, astme oskrzelowa, na stale przyjmuje tylko Berotec, ale od dluzszego czasu ograniczylem jesgo stosowanie. Bardzo urpzejmie prosze o odpowiedz.

Przede wszystkim, nie bój się. Nerwobóle są bardzo prawdopodobne. Gdyby to było coś poważniejszego (np. zawał), odczuwałbyś to inaczej. Masz jakieś dodatkowe źródło, produkujące impulsy elektryczne w sercu - prawdopodobnie powinieneś zostać skierowany na ablację, ale niekoniecznie. Dobrze by było, gdybyś sobie zrobił jeszcze echo serca i holter ekg (24-godzinne badanie ekg) - za kasę, niestety, ale może warto, bo wtedy będzie więcej wiadomo i łatwiej będzie postawić właściwą diagnozę. Nie zaszkodzi też morfologia krwi, że szczególnym uwzględnieniem hormnów tarczycy TSH, magnezu i potasu. Nie martw się, ludzie żyją z gorszymi dolegliwościami sercowymi :)

Gość perezz22882

Rytm przedsionkowy może też świadcczyć o tym że węzeł zatokowy nie pracuje właściwie i włączyły sie ośrodki zastępcze które przejeły funkcje elektryczne serca. .. jeśli serce jest wpełni zdrowe to raczej to nie jest groźne ale trzeba to kontrolować czy nie pogłębia się

Gość ROBERT RYNKIEWICZ

Dziekuje z aodpowiedz, jestem troszeczke spokojniejszy. Mam tylko pytanie wlasnie co do tych boli, jak to jest mozliwe, czy przy arytmiach wystepuja bole? (jesli wogole jest to arytmia) dzisiaj boli juz mniej, po nocy boli zdecydowanie mniej, czasami jeszcze zakluje ale nie jest to taki bol jak wczoraj. Kiedys pilem sporo kaw, takie rzeczy sie nie dzialy, kiedy zaczalem bardziej uwazac, odstawilem kawe i tego typu rzeczy, zaczely dziac sie takie rzeczy, bylbym bardzo wdzieczny za odpowiedz!