Gość Ania Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2004 Moja mama (74lata miała) 18 lipca operację wymiany zastawki mitralnej. Po operacji nie mogła podjąć samodzielnie oddychania, oddychała ale zbyt słabo by można było odłączyć respirator. Była całkowicie przytomna ale bardzo słaba. Po kilku dniach lekarze poinformowali mnie że u mamay rozwinął się zespół watrobowo - nerkowy jako powikłanie pooperacyjne.Mama nigdy przedtem nie chorowała na nerki. Wszystkie wskażniki dotyczące pracy watroby i nerek z dnia na dzień się pogarszały. Po 2 tygodniach po operacji mama zmarła. Pozostalam z dożywotnimi wyrzutami sumienia. Czy mozna było przewidzieć takie powikłania jezeli tak to na jakiej podstawie. Czy są wypadki wyjścia pacjenta z zespołu wątrobowo - nerkowego. Jak często występuje ten zespół jako powikłanie po operacji wymiany zastawki. PROSZĘ O POMOC!!!Mama zmarła 2 lipca a ja nie myślę o niczym innym. Może powinnam to przewidzieć i odradzić mamie operację.Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Sandra Opublikowano 21 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2004 nie jestem lekarzem, ale różne rzeczy się zdarzają i nie zawsze da się wszystko prezweidzieć. Przykro mi z powodu smierci mamy, ale nie możesz się obwiniać. Widocznie tak musiało być. 3maj się cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość młody kardiochirurg Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Po dlugim utrzymywaniu pacjenta na krazeniu pozaustrojowym moze rozwinac sie zespol watrobowo nerkowy Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi