Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybkie męczenie się przy wysiłku, wysokie tętno i nierówne bicie serca

Gość angell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam rocznikowo 18 lat. Jestem dziewczyną. Mam pewien problem, otóż bardzo szybko się meczę głownie podczas wysiłku. Próbowałam delikatnych ćwiczeń ale niestety bardzo się meczę. Mam napady szybkiego tętna. Mam czasem tzw *gorsze dni*, w czasie których czuję jakby dodatkowe skurcze i nierówne bicie serca. Miałam raz holtera, ale miałam *dobry dzień* i w sumie mam chodzić do kontroli, ale nie leczę się. Ale zastanawia mnie jedno, na holterze wyszly spore skoki pulsu (do około 140-160 na minutę), nawet podczas spokojnego snu...Czy jest to powód do niepokoju?

Mam niedoczynność tarczycy, ale wyniki hormonów wyszły już ok, elektrolity też. Oto tętno podczas całego badania holtera(nagrało się około 19 godzin): http://zapodaj.net/9087af7d7c58.jpg.html Niedawno będąc w szpitalu (na badaniach hormonalnych) zrobiono każdemu EKG, w tym mnie. No i po EKG przyszła do mnie doktorka i oznajmiła że będą mi podawać 2 razy dziennie bodajże Propranolol... No i przez 2 dni (czyli cały pobyt w szpitalu) podawano mi ten lek..A teraz już go nie biorę bo mi go nie przepisali. No i co wy na takie tętno? Bardzo męczę się podczas wysiłku :(

Dziś mam ten *gorszy dzień* po niedużym wysiłku fizycznym czułam szybkie bicie serca, ale niestety nie tylko to: kilka razy poczułam mocniejsze uderzenie serca, które poczułam aż w gardle, trudno to opisać. Co to wszystko oznacza?

Musiałabyś pokazać pierwszą stronę odczytu holtera. Na pewno masz tachykardię, czyli przyśpieszoną akcję serca (to jest rodzaj arytmii). To nie jest groźne dla życia, ale trzeba leczyć, bo serce nie powinno bić zbyt szybko w spoczynku. Trzeba ustalić jej przyczyny, więc to jeszcze nie koniec badań...

Słabo mogło ci się zrobić z powodu stanu lękowego. Też tak kiedyś miałam, że byłam pewna, że zaraz zemdleję - i musiałam natychmiast wyjść ze sklepu, z kościoła, z każdego zamkniętego miejsca. Jak ci się robi słabo, to oddychaj powoli i glęboko. Jeśli możesz, opuśc głowę między kolana, żeby krew przepłynęła. To, co cię nęka, nie jest bezpośrednim zagrożeniem dla życia, ale trzeba być pod stałą opieką kardiologa, bo może się rozwijać.