Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierównomierne bicie serca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Od 4 dni mam dziwne uderzenia serca.Tzn. co pare sekund mam wrazenie jakby serce przewrocilo sie i nastepnie wrocilo do swojej pierwotnej postaci.Trwa to doslownie pol sekundy i powtarza sie co kilka sekund.Mam tak juz od 4 dni ,Najczesciej potrafie to zaobserwowac wieczorem kiedy odpoczywam.W ciagu dnia jest to mniej wyczuwalne gdyz jestem w ruchu. Czy moze to byc cos powaznego?? Dodam jeszcze ,ze moja mama jest chora na serce.Ma uszkodzone zastawaki i juz w tej chwili po kilkunastu latach utrwalone migotanie przedsionkow. Ja mam 36 lat.Nie pije ,nie pale. Czy zwykle ktg zrobione w momencie kiedy serce bije normalnie wykarze,ze cos sie dzialo z nim kilka godzin temu?? czy tylko zrobione echo serca moze takie neirownosci wykryc? dziekuje za odpowiedz.

Zwykłe ekg rejestruje pracę serca tylko w momencie wykonywania.Większe sznse na wykrycie rodzaju arytmii daje Holter 24-godinny. ale też może się zdarzyć, że akurat tego dnia nie będziesz miała zaburzeń rytmu. Pozostaje wtedy holter długoterminowy lub rejestrator zdarzeń, który uruchamiasz sama w momencie wystąpienia dolegliwości. Można też skorzystać z telemedycyny, Szczegóły znajdziwsz w internecie.

Witam Od jakiegoś czasu mam duży niepokój związany z biciem serca. Wieczorami (szczególnie) zasypiając albo siedząc przed komputerem czuję uderzenia serca (nawet przykładam sobie palce do tętnicy szyjnej dla pewności) serce bije i nagle się zatrzymuje na 3-4 sekundy następnie powraca z takim uderzeniem mocniejszym, a ja odczuwam podczas tej przerwy jak jakby mi się coś zapadło w klatce piersiowej. Mam 23 lata. Prosiłbym o odpowiedź czy to coś groźnego Z góry dziękuję