Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ebivol przy niskim ciśnieniu ze skokami ciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przepisany Ebivol od 13.02.w związku z pojawiającymi się skokami ciśnienia. Te ataki nastąpiły juz 4 razy od 28.02. zawsze w ok. 22-23 na noc (trwały kilkadzisiąt sekund-kilka minut), ale rozstrajały mnie na całą noc. Noc właściwie nieprzespana; wtedy tez nastepował czasem spadek ciśnienia. Dlatego przepisano mi 2 razy po 1/4 czyli = pół tabletki na 24 h. Po 3 dniu stosowania, pojawiła mi się gorączka na noc, chce mi się wymiotować, mam zawroty głowy, mam wypieki, jak staje na nogi mam wrażenie jakby lekkiego skurczu w łydkach i jakby niedokrwienia stóp, ale to przemija. W nocy obudziałam sie i moje ciśnienie było niskie, 80/52-54, potem mam problemy z zasnieciem, bo jak się kłade w pozycji lezącej, to wrażenie jakby jeszcze spadało. Miałam też raz takie wrażenie jakbym mdlała, ale błyskawicznie się ocknęła. Może nie powinnam brać tego leku?; bo moje normalne ciśnienia od lat jest na poziomie 110/70, więc i tak jest niskie. Tylko te ataki je zwiekszały, ale czasem tez zmniejszały w nocy. Teraz tych ataków faktycznie nie mam. Nadmieniam, ze zazywam leki na refluks żoładkowy tez od 13.02. Może to była tylko nerwica i niekoniczny był Ebivol, może ja niepotrzemnie panikuje....?

Witaj Ewelina , jejku dlaczego Ci lekarze tak pochopnie zapisują leki na nadciśnienie , nie rozumiem tego ( a właściwie rozumiem ,tylko nie będę tego pisała). Ja też mam skoki ciśnienia na tle nerwowym i żadne tabletki na mnie nie działają , ale musiałam sama do tego dojść , opanowałam nerwy i jest wszystko w porządku a jak się zdenerwuję to * podskoczy* ale to nic takiego bo przecież jakieś nerwy czy stres to wszyscy mają . Nie ma się co truć tabletkami , bo w Twoim przypadku możesz sobie tylko zaszkodzić.

Witaj Ewelina, moje normalne ciśnienie to jest w granicach 130-140/80-90 i przy takim normalnie funkcjonuję a jak mam niższe - lekarze mi w szpitalu obniżyli do 110/70 to cały dzień spałam i byłam nie do życia i stwierdzili sami - lekarze ,że ja muszę mieć to wyższe . Skoki mam w granicach 170-160/90-100 , wyższego jeszcze nie miałam puki co i jak nie panikuje to spada mi bardzo szybko ale wiesz ja to już jestem * wiekowa pani * w stosunku do Ciebie bo mam 59 lat i jeszcze ciągle * szalejące hormony* , które też trochę mi podwyższają ciśnienie . Myślę ,że niebawem wszystko wróci do normy to i skoków nie będzie, mam przynajmniej taka nadzieję. Pozdrawiam Ciebie serdecznie .