Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rytm zatokowy i epizody tachykardii zatokowej

Gość malwisul

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malwisul

Witam, miałam założonego holtera ponieważ prawie codziennie mam zasłabnięcia, często po 5, 10 minutach stania (np. w autobusie lub windzie) mam zasłabnięcia prawie omdlenia (nogi jak z waty i ciemno przed oczami) z 2 razy jak nie miałam gzie usiąść zemdlałam całkiem... Jest to bardzo uciążliwe ponieważ mam dziecko i pracuje i często zwyczajnie jest to wielki kłopot :-( często też czuję się strasznie przed lub długo po takich omdleniach, zasłabnięciach (szumy w uszach, osłabienie, ciężko mi jest się skupić itp.) To wynik Holtera: Przeanalizowano 111755 pobudzeń (QRS). Dominujący rytm serca zatokowy. Częstość średnia: 91/min.; maks.: 174/min; min.:55/min. Pobudzenia nadkomorowe: 22 pobudzeń w trakcie zapisu. Pobudzenia komorowe: 5 pobudzeń w trakcie zapisu. W trakcie zapisu zanotowano 81 epizodów tachykardii zatokowej w ciągu dnia. Pauz 2 sek. ani bradykardii 40/min. nie stwierdzono. Miałam również robiony test pionizacyjny który wyszedł negatywny (kilka razy pani wykonująca test myślała że już mdleję) ale ostatecznie nie zemdlałam, NGT nie podano z uwagi na niskie RR. Masaż zatok szyjnych ujemny. dodam że pod czas kiedy miałam robiony ten test prawie omdlałam (upadłam na ziemię lecz nie straciłam przytomności)

Prawdopodobnie masz niskie ciśnienie, a ono w połączeniu z tachykardią (a masz ich dość dużo) może dawać takie objawy. Skurcze nadkomorowe i komorowe - ok, każdy człowiek ma. Średnie tętno masz dość wysokie - trzeba by obniżyć lekiem,ale takim, który przy okazji nie obniży ciśnienia. Ale to już zadanie dla lekarza. Generalnie nie widzę nic grożnego, ale wizyta u lekarza konieczna, bo tachykardie trzeba opanować.

Gość malwisul

Dziękuję za odpowiedź, no właśnie chciałabym dostać jakiś lek na te dokuczliwe objawy i głównie z tego powodu robiłam badania... nie ukrywam że są bardzo dokuczliwe i w domu i w pracy :-( z tego powodu miałam robione te badania w szpitalu (z tym że przychodziłam na same badania i szłam do domu) a lekarz przy wypisie (widziałam go przez 3 dni drugi raz) nie miał czasu zbytnio na rozmowę (zresztą tak jak wcześniej) i stwierdził tylko że te objawy nie są kardiologiczne tylko neurologiczne i mam się zapisać do neurologa :-( a przecież nawet na samym badaniu pionizacyjnym pani przeprowadzająca badanie mówiła że to typowo omdlenia wazowagalne(?) coś tam o nich wcześniej czytałam i słyszałam też o moim napadzie kaszlu zaraz po takim *omdleniu*; a unikanie sytuacji tak jak czytałam w internecie jest niemożliwe bo nie rzucę pracy i jak uniknąć życia codziennego... nie raz już myślałam co by było jak w końcu upadając walnę się o coś i co wtedy zrobi moje 3letnie dziecko; lub jaki to wstyd jak często w pracy ktoś coś do mnie mówi a ja nie rozumiem o co chodzi bo albo szumi mi w uszach, albo jestem tak rozkojarzona mroczkami przed oczyma :-/ długo z tym żyłam, wiem że nie umrę :-) ale ciężko mi z tym na co dzień...