Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne bicie serca

Gość Andrzej43

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie nie straszcie go,echo tak ,ale w pierwszej kolejności lekarz rodzinny on nawet badając słuchawką jak jest tak mocne bicie serca będzie wiedział co z tym robić.dziwne tylko że tak długo z tym wytrzymujesz dwa tygodnie?mi jak dłuższą chwile bije tak serce biorę propranolol.pędem do lekarza i wieczorkiem daj znać co i jak.

Witam Całymi dniami czuje jak moje serce bije, czuje jak bije w dolnej części pleców, czuje jak bije w udach gdy siedzę, czuje jak bije w gardle, czuje je pod żebrami... gdy siędzę lub leże całe ciało się buja w rytm każdego uderzenia serca więc nie da się o tym nie myśleć. Miałem robione kilka razy EKG wszystko ok, miałem robione echo serca i test wysiłkowy, również wszystko wyszło bardzo dobrze. Ciśnienie mierze sobie często w czasie spoczynku jest ono na granicach 130-140 na 70-80 czasem 90 a tetno w granicach 75-90. Lekarz mówi, że to nerwica dostałem propranolol 10mg i hydroxyzyne 25mg ale nawet po zażyciu tych leków spada mi tetno i cisnienie a ja nadal czuje bicie serca w całym ciele. Więc już nie wiem od czego to może być skoro nie cisnienie i nie tętno, dlaczego czuje bicie serca w kazdej partii mojego ciała, czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Drogi Panie Piotrze, Ciśnienie tętnicze 140/90 jest już uważane za podwyższone, czyli jest to już nadciśnienie. Prawdopodobnie nie ma Pan stale nadciśnienia, ale jest to nadciśnienie chwiejne, czyli występujące od czasu do czasu. Propranolol zwalnia tętno i obniża ciśnienie. Dawka 10 mg jest nieduża i może być dla Pana pomocna. Hydroxyzyna jest lekiem uspokajającym, ale dawka 25 mg jest już nie najmniejsza. Trzeba uważać, żeby po hydroxyzynie nie prowadzić samochodu, czy innego pojazdu mechanicznego, ani nie obsługiwać maszyny w ruchu. Po hydroxyzynie mogą wystąpić zaburzenia koncentracji i może być wydłużony czas reakcji na określoną sytuację. Natomiast hydroxyzyna zażyta na noc działa nasennie. Ale trzeba pamiętać, że może działać jeszcze następnego dnia do południa. Czy uprawia Pan jakieś sporty? - proponuję codzienne intensywne spacery, co najmniej 30 minut każdego dnia. Warto zainteresować się przyrodą. To może być ciekawe patrzeć jak Pana okolica się zmienia. Codziennie odkryje Pan coś nowego na każdym spacerze. Warto też zainteresować się muzyką, najlepiej klasyczną, proponuję barokową.

PIOTRZ * też mam tak ,serce nie przestaje mi dać zapomnieć o nim i ten puls czuje też w różnych częściach ciała .Ja mam pauzy nocne .Jest tak np ,że leże w nocy i moge sobie liczyć bicie serca nie używając do tego żadnych przyżądów.Jest tak np.1,2,3 puauza 1,2,3,4 pauza 1,2 pauza 1,2 pauza 1,2,3 pauza 1,2,3,4 pauza 1,2,3,4 pauza potem 1,2.