Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość AndrzejKol

Witam . Bardzo proszę o radę . Byłem na badaniach kontrolnych u lekarza medycyny pracy . Ciśnienie wykazało 160/110 . Powiedziałem lekarzowi że nie mam nadciśnienia codziennie tylko jak się stresuję np. wizytą u lekarza i nie będę się leczył . Lekarz odpowiedział że nie dopuści mnie do pracy więc zapisałem się do lekarza rodzinnego . U lekarza rodzinnego mówię to samo że to ciśnienie to jednorazowy stres związany z wizytą w przychodzi . Ciśnienie wykazało tym razem 180/110 . Dostałem lekarstwo pod język na spadek ciśnienia . Tego samego dnia kupiłem ciśnieniomierz elektroniczny firmy OMRON i lekarstwo TRITACE 2,5 . Jeszcze tego samego dnia wieczorem w domu miałem ciśnienie 123/77 tętno 76 . Następnego dnia rano czyli dziś rano 122/80 puls 64 . Być może dział jeszcze ten proszek co dostałem pod język . Ale jestem prawie pewny że ciśnienie mam dobre . Lekarstwa przepisanego nie biorę bo jaki jest sens brać leki przy prawidłowym ciśnieniu . Co robić ? , u lekarza medycyny pracy jestem umówiony pod koniec miesiąca . Może być tak że dwa tygodnie będę miał prawidłowe ciśnienie a u lekarza znowu 160 /110 albo wyższe . Lekarz nie uwierzy w moje słowa i nie dopuści mnie do pracy . Nie wiem co robić , proszę o radę . Pozdrawiam :)

Przeczytaj ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.** Mierz 2 x dziennie i zapisuj i jak będzie dobre ,to udaj sie do lekarza z tymi zapiskami.Codzienny ruch ,np. jazda na rowerze,pływanie,szybki marsz też wpływa na obniżenie cisnienia,no i odpowiednie odżywianie,picie ziela jemioły,jest też w aptekach wyciąg z jemioły.Zrób sobie taką próbę,czy jak weźmiesz ziołową tabl. na uspokojenie,czy ci wtedy nie wzrośnie.Albo chodź codziennie do przychodni mierzyć ,niech ci mierzy pielęgniarka.Przystawi pieczątke przychodni,to lekarz ci uwierzy.

Gość andrzejkol

Witam . Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi i porady :) Do pierwszej mojej wypowiedzi dodam : Mam 53 lata . 1 . Mam pracę polegającą na chodzeniu ( Inkasent ) często po kilka godzin po świeżym powietrzu przez cały okrągły rok bez względu na pogodę . 2. Nie palę od roku 3. Nie piję alkoholu od 4 miesięcy 4 Nie piję kawy od 4 miesięcy 5. Nie jem mięsa wieprzowego od 4 miesięcy Dużo solę , ale z tego też rezygnuję . Mam lekką nadwagę ok 15 kilogramów ( 170 cm . 88 kg. ) ale myślę że w tym roku dojdę do formy . Myślę że te skoki ciśnienia to nerwica . Na sam widok przychodni już mi skacze ciśnienie . Pomyślałem że zamiast lekarstwa na nadciśnienie ( którego tak naprawdę nie mam ) chyba lepiej brać coś na uspokojenie , tylko co , może ktoś doradzi , może coś ziołowego , boję się tylko żeby te leki na uspokojenie nie wywoływały senności , nie lubię spać dłużej niż 7 godzin na dobę . Pozdrawiam Wszystkich i życzę dużo zdrowia.

Rano mam b.niskie ciśnienie, generalnie jak jest jasno to moje cisnienie jest ok. Najgorszy jest okres po przesunieciu godziny. Chyba mam depresje jesienno-zimowa. Moj organizm nie znosi ciemnosci. łaknie słońca. Jeżeli zdenerwuję sie rano to nie ma to wplywu na moje cisnienie, ciagle jest niskie. Natomiast wieczorem170/90-100. Moj standard wieczorem to 135- 150/80-90. Podobno jest to dobry wynik, bo z wiekiem zyly staja sie twardsze, stad i opor wyzszy Przy zbyt niskiem ciśnieniu u osob starszych jest ryzyko powstawania skrzepow. To oczywiscie nie sa moje opinie, ale lekarzy (niektorzych) WHO podaje chyba, że akceptowane ciśnienie to max 160x95. A jak to wygląda u Ciebie

Monia, chyba chodzimy do podobnie mądrych lekarzy , ja jestem z północy Polski a Ty chyba z południa a szkoła ta sama.Mi to samo mówią , że jak za niskie w tym wieku to wcale nie jest dobrze , moje ciśnienie jest podobne do Twojego , w nerwach nie mierzę bo nerwy plus stres mierzenia to bym miała chyba z 200/150 i dlatego żadnych leków na obniżenie ciśnienia nie biorę.Ja się w tych granicach mieszczę.