Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie i hipercholesterolemia

Gość PAOLESS

Rekomendowane odpowiedzi

przez 18 lat swojego zycia wiedzialam ze na to cierpie. moi rodzice starali sie jak mogli,ale gdy widzieli moje swiecace sie oczka na widok czekolady nie odmawiali,ale nigdy nie dali sami, tylko jak poprosilam. teraz, gdy poprosze mimochodem mamę zeby kupila mi w sklepie np. prince polo, ona przynosi winogrona..madrze robi..ale co ztego jak sama moge isc do sklepu i kupic. okropne jest to ze to wlasnie ja, ktora tak kocha jedzenie musze sie ograniczac.ale chce,bo wiem ze musze. ponadto mam nadcisnienie od 15 roku zycia, zaden lekarz nie wie czemu!? mi sie wydaje ze to stres, poza tym prawie wpadlam w bulimie.ale nie chce rozmwiac tu o swoich problemach natury psychologicznej. powiedzcie, co moge zrobic zeby wytrzymywac w diecie niskotluszczowej i dbac o siebie.i co z aktywnoscia fizyczna?ile i jak czesto?
Gość przeczytaj to
witam, aktywnośc to jest trudny temat- próbuje ,, zaszczepiać ją* Jaka rada? Spróbuj postarać się polubić ruch fizyczny, spaceruj, pływaj, graj w cokolwiek. Warunek- polub to. I nie nagradzaj swojego wysiłku podwójną porcją jedzenia! Ponieważ to jest błędne koło. Pozdrawiam.
niskocholesterolowa dieta wcale nie musi byc niesmaczna i nieprzyjemna!! zastap jasne pieczywo ciemnym, zamiast masla zacznij smarowac chleb margarynami pomagajacymi obnizyc poziom cholesterolu (np flora), wyeliminuj majonez, do diety wprowadz duzo owocow i warzyw. takze soja pomaga obnizyc poziom cholesterolu! aby unikac nadmiaru soli warto kupic sobie samowar - mozna w nim gotowac warzywa bez soli i pozostaja smaczne. oczywiscie - do wszystkiego trzeba sie przyzwyczaic, ale dla zdrowego serca - warto!