Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam ksiazke holenderskiego kardiologa, ktory prowadzil dlugoterminowe badania na temat *przezyc z pogranicza smierci*. Jest to spojrzenie lekarza na problem istnienia swiadomosci (mozliwej do weryfikacji) w trakcie smierci klinicznej - czyli w momencie kiedy funkcje mozgu odpowiedzialne za (wg klasycznej medycyny) istnienie swiadmosci sa nieobecne. Konkretna ksiazka, konkretne medyczne fakty, swieze spojrzenie bez mambo dzambo. Ksiazka koniecznie dla kazdego, ktory sam przezyl wyzej opisany stan swiadomosci!

Gość Skunks

Proszę o nazwisko autora.Nie mialam właściwych obe tylko wrażenie *uchylenia* czy kołysania i już byłam przytomna, w następnej sytuacji. Ile czasu minęło nie wiem ale chyba dość dużo.Lekarz robil(a) mi masaż serca.

Autor to Pim van Lommel (jego strona w wersji angielskiej http://www.pimvanlommel.nl/?home_eng ). Jednak nie kazdy w momencie smierci klinicznej ma podwyzszony stan swiadomosci. Jak narazie nie wiadomo, dlaczego jedni niczego nie pamietaja a inni mogliby tomy ksiazek pisac o tym co widzieli i co przezyli... Przezycie z pogranicza smierci jest bardzo *prawdziwe* (wydaje sie duzo bardziej realne niz normalne zycie - w normalnym stanie swiadomosci) osoby, ktore je doswiadczyly juz do konca zycia go nie zapomna...