Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowe bóle głowy u nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19lat od niedawna zaczęły się bóle głowy zdarza że czasami są nie do wytrzymania a czasami normalny pojawiają się w rożnych porach dnia i są to napady trwające od kilku minut do godziny i potem przestaje i czasami za jakiś czas się znów pojawia lub już nie gdy mam ten ból chodzę skołowany rozdrażniony jakiś i strasznie się przy tym denerwuje co wogule wyprowadza mnie z równowagi byłem u lekarza pierwszego kontaktu zbadał mnie i powiedział że być może jest to osłabienie organizmu z powodu prześlinienia wiosennego lub migreny kazał mi się też wybrać do okulisty zbadać wzrok czy te bóle głowy nie są związane z pogorszeniem wzroku bo dużo czasu siedzę przed komputerem. w czwartek wybieram się do tego okulisty i potem do lekarza internisty nie wiem czy nie poprosić by skierował mnie do neurologa nie wiem strasznie denerwuje bo nie wiem co mi jest a czasami jak czytam co to może być to szok i się denerwuje pomóżcie i podpowiedzcie co to może być bo ja już nie wiem co czynić

Powinieneś iśc do tego okulisty ,zbada dno oka i zobaczy co tam sie dzieje .Neurolog też wskazany bo to specjalista od tego typu schorzeń .Może po prostu za dużo siedzisz przy kompie i napięcie mięśni oraz zmęczenie oczu powoduje takie bóle ,nie myśl i nie czytaj od razu o najgorszym bo to ostatecznośc .Takie bóle napięciowe są bardzo silne i nie ustępują po zwykłych proszkach przeciwbólowych .

Stres też może być tego przyczyną ,Jak zaczyna się ból oderwij się i idz na spacer głęboko oddychając ,przekonasz się czy ból ustapi .Jesli jest tak jak piszesz że oderwanie się od kłopotów i ból mija to na bank jest to napięcie .

Może pomogłaby ci rehabilitacja tj.odpwoiednia gimnastyka i masaże...pogadaj z fizjoterapeutą zajmującym się terapią manualną i neurologiem.Rób codziennie gimnastyke -odpowiednie ćwiczenia na kręgosłup- rozciągajace i inne.Może rzeczywiście boleć cie od kręgoałupa szyjneo jak siedzić zgarbiony przy laptopie.Dobre jest takie ćwiczenie: stajesz tyłem do ściany ok. pół metra od niej.Podnosisz ręce ,wyginasz się w tył i dłońmi dotykasz do ściany w taki sposób jak opieramy sie o podłogę robiąc mostek tyłem z leżenia.Wytrzymać w tej pozycji chwilę.Dobre jest też wyciągnięcie głowy do góry,ale to musi fizjoterapeyuta zrobić.Mnie to pomaga.On staje z tyłu,ja siedzę na krześle.Chwyta dłońmi pod żuchwę,kciuki ma z tyłu głowy i ciągnie w górę parę sekund.Czuję jak wyciąga mi się kręgosłup.Od razu ból głowy przechodzi.Ale neurolog musi stwierdzić najpierw czy to jet od kręgosłupa.