Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciągłe uczucie zmęczenia i uczucie ciężkiej głowy u nastolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 17 lat. Od kilku ładnych lat męcze się z pewnymi objawami, które nie pozwalają mi normalnie funkcjonować tzn. chodzić na spotkania z przyjaciółmi, normalną rozmowę, rozwój zainteresowań, uczenie się itd. Mój problem to następujące objawy: - zmęczenie (niezależnie od ilości godzin snu budzę się zmęczony, nic mi się nie chce i podobnie chodzę tak cały dzień), - wrażenie ciężkiej głowy, - wrażenie jakbym był cały czas nietrzeźwy? - osłabienie zmysłów, przede wszystkim wzrok i słuch - słaba pamięć, - częste oddawanie moczu (dużo piję- ale jeszcze więcej chyba oddaje) - szybko się męcze oraz pocę, - non-stop lekko czerwone oczy, - tzw. *późny zapłon* i *zamuł* - otępienie * Po wysiłku fizycznym objawy nasilają się. Nie mogę się skupić na myśleniu w ogóle. Jak kolega mi coś opowiada to ciężko mi to zapamiętać. Nie mówie o szkole, która jest dla mnie koszmarem. Nie mam ochotu w ogóle się ruszać, cały czas ziewam, bym spał. Wszystko to sprawia, że od jakiegoś czasu jakbym się izolował od wszystkich. Nie chce mi się grać z przyjaciółmi przez internet, chodzić na ryby, postrzelać, majstrować przy kompie (moje zainteresowania). Tak dziwnie mi się patrzy, jakbym oczy miał przymrużone. Wszystko to sprawia, że trace chęć i sens życia, bo nikt mi nie może pomóc. Robiłem badanie słuchu, tsh, krwii, moczu, brałem witaminy, magnez, żelazo, wapń, kombinowałem z dietami, 2-3wizyty u neurologa -- nikt nie zdiagnozował co mi dolega. Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Tzn miałem robione badanie krwii i moczu, ale nie wiem czy w kierunku cukrzycy. Tam na karcie z wynikami były różne składniki, w tym chyba glukoza. Lekarz rodzinny powiedział, że wszystko w normie (ale zaufania do niego nie mam z wielu powodów), tak więc nie wiem, czy o te badanie chodzi. Wyczytałem na internecie, że przy cukrzycy spada waga ciała. Czy tak jest zawsze?- ja u siebie spadku wagi niezaobserwowałem.

Przeczytaj : ,,skutki palenia MJ** i porównaj z objawami,które są u ciebie.Czy życie jest aż tak okropne, że musisz to palić,by mieć namiastkę czegoś tam? Wyrazy współczucia.Dla twoich rodziców też.Nie będe moralizować,bo sam wiesz ,dokąd zmierzasz.

Gość MarcinCierpiacy

Witaj, mialem podobny problem, leczylem sie na rozne sposoby, w koncu neurolog ustalil, ze ja sobie to wszystko wmawiam... Okazalo sie, po wielu latach, ze mam czeste obrzeki sluzuwek w nosie, ktore powoduja, ze jestem niewyspany, n ic mi sie nie chce, czeste bole w okolicy czolowej i u nasady nosa a nawet nierowne bicie serca (obrzek powodowal ucisc zyl ). sprawdz to u siebie, moze masz podobnie, nieraz obrzek ustepowal i jezeli w tym okresie byles badany, to mogli tego nie zauwazyc- tak bylo u mnie. Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich liter.

Gość Kaska1983

...dla mnie to są typowe objawy nerwic...., -sama borykam się z podobnymi dolegliwościami. Pewnie stwierdzisz *to mnie nie dotyczy* więc, że to siedzi w ludziach wbrew pozorom spokojnych, dobrych itd., ale wrażliwych. Skontaktuj się z psychologiem a przede wszystkim nie wstydź się tego. Nie jesteś w tym sam. POZDRAWIAM.

Gość Magdalena45

Mam nie lada problem... Od jakiegoś czasu mój syn skarży się na ciągłe uczucie zmęczenia, męczą go też bóle głowy. Lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości ale jednak dziecku dokucza ten stan. Kompletnie nie wiem co mam robić. Nie chce też sięgać po farmakologiczne środki. Niedawno koleżanka poleciła mi odpromiennik firmy creatos ponoć świetnie się sprawdza, przywraca harmonię, niweluje migrenowe bóle głowy, pomaga też w zachowaniu dobrej kondycji psychicznej... Co o tym sądzicie?? Czy ktoś miał okazję wypróbować?

Witam. Mam takie same objawy co Dawid32145 do tego dochodzi taki dziwny ucisk głowy a moze mózgu. Tak jakby ktoś trzymał rekami głowę ściskal ją i powodował ze staje się ciężka. Chodze cały czas taki otepiony, znuzony, jakby nic nie docieralo do mnie, ciężko jest mi zmusić sie do robienia czegokolwiek, jak tylko pomyślę ze mam cokolwiek zrobić dostaje takiego uczucia zdolowania, otepienia jakby ktoś mnie uderzył pałka w glowe, mam wtedy chec tylko położyć sie do łóżka. Podczas chodzenia czuje jakby ktos trzymal moj mozg i go obciążal oraz takie oszolomienie i niepewność w nogach nie sa to zawroty glowy ale takie lekkie chwianie sie na boki którym musze przeciwdziałać. Mam tez uczucie ciężaru nad oczami chodze jakby pijany albo na kacu. Spie po 10 godz i wstaje niewyspany i od razu czuję się jak powyżej opisałem. Pogorszyła mi się bardzo pamięć oraz wzrok i do tego mam wrażenie ze jest on spowolniony. Ogólnie mam cos takiego jakby moj mózg nie mógł zastartować, męczył się, brak mu takiej świeżości jak kilka ładnych lat temu. Brałem już kilkanaście rodzajów leków na nerwicę lękowa, zrobione mam chyba wszystkie badania od TK, EEG po tarczyce do boreliozy. Tarczyca ok tylko anty-TPO mam okolo 360 na to lekarz powiedział ze to nie od tego sie tak czuję. W TK wykryto niewielka torbiel pajeczynowki na co neurolog powiedział ze moge to miec od urodzenia i to nie od tego. Próbowałem brać przez miesiąc Euthyrox najmniejsza dawkę, nie pomogło. A wszystko zaczęło się od wieczoru w którym troszkę wypiłem i zostałem poczestowany czymś do palenia Mj lub Haszysz sam nie wiem. Nic po tym mi nie było wróciłem do domu położyłem sie spać i tak przespałem cały dzień i noc. Na kolejny dzień po przebudzeniu wstałem i byłem strasznie zmeczony, czulem sie podobnie jak teraz, chciałem tylko spać przeraził mnie ten stan. Teraz już nie śpię całymi dniami lecz samopoczucie mam fatalne. Poradźcie mi co mi jest czy faktycznie jest to nerwica lękowa tak jak mi neurolog mówi czy może to cos innego. Nie jestem nerwowy wręcz przeciwnie, potrafie wychodzić ze znajomymi, śmiać się, żartować tylko przeraża mnie ten stan który odbiera mi siły do wszystkiego.