Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość opiekuncza mama

Rekomendowane odpowiedzi

Gość opiekuncza mama

Witam serdecznie :) Mam takie pytanie moja córka ma wysoki ciśnienie, zwłaszcza to drugie. Miała robione wszystkie możliwe badania i nic nie wyszło, lekarze stwierdzili że to *złośliwe ciśnienie*. Bierze mocne leki. Wydaje mi się że symuluje, ponieważ gdy mierze jej na elektrycznym ciśnieniomierzu potrafi mieć ciśnienie 200/150 kilka minut później mierząc jej ciśnienie ciśnieniomierzem ręcznym, ma 120/60. I tu moje pytanie czy jeżeli miała by niskie/prawidłowe ciśnienie to czy biorąc silne leki , nie powinna mdleć, czy mieć dużo za niskiego ciśnienia? Czy takie leki uwalniają swoje działanie tylko przy wysokim ciśnieniu ? Bardzo proszę o odpowiedź....

Gość Kacha20

Hymm ze swojego doświadczenia wiem, że można mieć takie skoki ciśnienia mimo brania ogromych dawek leków i w ciągu paru minut np. ze 130/90 wskoczyć na 220/150 i po lekach spada i za jakiś czas od nowa. Swoją drogą dlaczego myślisz, że córka symyluje?

Gość opiekuncza mama

Ja nie pytałam to czy ma nerwicę, czy o to czy ona może mieć takie ciśnienie, bo wiem że może je mieć. Pytałam czy biorąc leki na obniżenie ciśnienia mając niskie ciśnienie, coś by się zaczęło dziać ?

Wszystko zależy, od organizmu. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Jedna osoba po zażyciu leków obniżających ciśnienie może mdleć, a inna nie. Podstawą diagnostyki nadciśnienia są regularne pomiary, pozniej dopasowanie odpowiednich leków. Nie da się, przewidzieć jednoznacznie, reakcji dla całej populacji, gdyż ta w wielu przypadkach może okazać się rozbieżna z uwagi na różnicę związane z uwarunkowaniami genetycznymi, homeostazą i wieloma innymi czynnikami.

Cyt.*Ja nie pytałam to czy ma nerwicę, czy o to czy ona może mieć takie ciśnienie, bo wiem że może je mieć. Pytałam czy biorąc leki na obniżenie ciśnienia mając niskie ciśnienie, coś by się zaczęło dziać ?* To co z ciebie za *opiekuńcza matka* ? Jeśli ma takie ciśnienie to chyba może ? Po co te pytania ? Idź z nią do lekarza i to szybko a nie piszesz na forum czy może czy nie.