Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zamiennik leku Opacorden

zbycho

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś orientuje się czy jest zamiennik dla tego leku? Jestem chory od 15 lat(kardiomiopatia-roztrzeniowa). Z przerwami biorę go 15 lat. Po odstawieniu pojawiały się różne niebezpieczne incydenty. Jestem normalnie do niego uwiązany. W tej chwili tarczyca potrafi w przeciągu miesiąca przejść z nadczynności do niedoczynności. Jestem pod opieką endokrynologa, ale i on już głupieje. Teraz również biorę lek na wątrobę (heparegen). Proszę o odpowiedź, może ktoś słyszał o innym leku o jednakowych właściwościach. Proszę pisać najlepiej na maila.

Inny lek na arytmię ale o wiele mniej toksyczny to MULTAQ 0,4 G/60 TABL. Multaq jest lekiem zawierającym substancję czynną dronedaron. Jest on dostępny w postaci białych tabletek o podłużnym kształcie. Ale jest bardzo drogi, nierefundowany, cena około 450 zł. Najczęstsze działania niepożądane związane ze stosowaniem Multaq (obserwowane u ponad 1 pacjenta na 10) to: zwiększenie stężenia kreatyniny (produkt rozpadu mięśni) we krwi i wydłużenie odstępu Qtc wg Bazetta (zmiana czynności elektrycznej serca).

Nie wiem czt to co biore moze byc zaminnikiem bo o tym moe zdecydowac kardiolog..ja mam stwierdzone migotanie przedsionkow i potwierdzone po koronografi..jetem po udarze mozgu..przyjmuje w arfarin-na rosrzedznie krw..a na serce dostalam bisopropol fumarate...i stosuje go od grudnia...sama doszlam do odpowiedniej dawki takiej ktora mi odpowiada i potwierdzilam ja u kardiologa..tak wiec biore 2 razy dzinnie po jednej malej tabletce 2,6 mg..na mnie dziala rewelacyjnie...obniza cisnienie i nieco puls ale z tym da sie zyc..poprostu mierze i to i to i w zaleznosci od smopoczucia njwyzej wypijam c-c zero (za niskie) LUB czosen( za wysokie) na mnie jak dotaad to dzila...dodam ze prawdopodobnie mam migotanie z powodu moich alergi jednak jak dotad nie ma lekarza ktor to potwieerdz a racej wszyscy wkazuja na przyczyne nieznana..ja jednak wiem swoje bo czlowiek czuje po czym sie zle czuje...ja po produktach z glutenem..wiec nie stosuje ich a jak wciagne jkies ciacho lub chlebek( czasem poprostu mnie skusi) to mam kilka dni do bani...musze sie oczyscic brac zyrtek i wtedy mam czestrze nmapady migotek... tak wiec polecam ci ten lek..nie wiem czy on jet drogi czy nie bo ja mam za darmo leki i mieszkam w uk...

Po operacji serca ( wszczepienie zastawki aortalnej sztucznej, i mitralnej) wszystko pracuje doskonale ,jestem 4 lata po wszczepieniu, kardiochirurg przepisał mi bisoprol10 a obecnie zmienił na bisoratio 10 biorę jeszcze opacorden 200 acenocomarol ,lacipil i valsartan szystko w odpowiednich dawkach, Cisnienie rano mam 125/60-70 tętno 65-70 i czuję sie świetnie Mam 74 lata