Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przez jakis czas mam problem ze wskaznikiem inr. W 2008 mialem operacje na sercu , wszczepiana zastawke mechaniczna i plastyke aorty wstepujacej, wskaznik INR powienien miec dla mojego przypadku pomiędzy 2,5 a 3 , a aktualnie od jakis 2,3 tygodni mam pomiedzy 1.60 a 1.70 . Zwiekszyłem dawke o ( ćwiartke tabletki ) tak jak zalecał lekarz i nic :/ . Wczoraj mialem nagly napad dretwiala mi cała prawa strona ciala, wlacznie z jezykiem , glową , trwało to około 2 minut ..Zadzwoniłem wiec do pani kardiolog szukajac jakiejs rady , powiedziałem że mam bardzo niski inr ostatnio ( około 2,3 tygodni) kazała mi jechac do szpitala ,pogotowie do lekarza bo kazdy internista powienien wiedziec co robic w takich sytuacjach ale nikt mi nie pomogł . dodam jeszcze ze kardiolog powiedziala mi przez telefon że moge dostac jakiegos udaru mozgu , i bardzo mnie to zmartwiło , jezdzilem caly wieczor po pogotowiach i nic , nikt nie wiedzial co zrobic ,nigdzie nie bylo kardiologa, ekg było w porzadku , zrobili mi inr i było (1,67) kazała mi kupic nowe opakowanie tabletek i wziasc o kolejna cwiartke wiecej czyli mam brać 2,5 tabletki = 12,5 mg , z tego co wiem to ogromna dawka ..Co mam teraz zrobić ? dodam jeszcze że mam napady paniki od jakis 2 miesiecy ( zazywam rowniez lek bellergot na uspokojenie. Ostanio miałem z tym spokoj lecz od jakis 3 dni mam wysokie cisnienie pobolewa mnie głowa , inr bardzo niski , boje sie ze cos sie stanie , jak uslyszalem o tym udarze mozgu to juz wogole zalamalem sie , leze caly czas i niewiem co mam robic . Czy ten niski inr jst az tak grozny ? co moge na to poradzic ? Pomocy , błagam :/

To może spróbuj na neurologie.Niski INR to chyba znaczy ,że coś z krzepliwością krwi...Takie chwilowe niedokrwienie nazywa sie TIA.Neurolog to by ci doradził co masz robić.Czy bierzesz jakiś klek na rozrzedzenie krwi?A może jakiś lek niedawno odstawiłeś...kto to wie...