Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Początki leczenia nadciśnienia

Robert70

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy mój post więc chce powitać wszystkich. Problem z nadciśnieniem mam od kilku lat ale było one niewiele ponad 140/90 od ostatniego czasu (jakiś miesiąc) miałem kupę nerwów i sporo pracy nadciśnienie zaczęło mi dawać w kość 150/105 puls ok 100 -110 przy wydmuchiwaniu pojawiły się niewielkie ilości krwi i ból z tyłu głowy. poszedłem tydzień temu do lekarza i dostałem lek AXUDAN w zastępstwie apteka wydała mi bo nie miała na stanie lek o nazwie VALTAP. Brałem przez tydzień 1/2 tabletki na dzień rano i za tydzień czyli wczoraj miałem iść do kontroli. Przez ten tydzień mierzyłem ciśnienie chyba co 10 min wpadłem w nałóg, założyłem książeczkę i zapisywałem wszystko i miałem pomiędzy 140/90 a 135/80 puls pomiędzy 70-90 jak się położyłem odpocząć to spadało niżej. Wracam do wątku, idę do kontroli i lekarz mówi że nie jest zadowolony z leczenia i na tydzień dołożył mi jeszcze SYMAPAMID i od dziś 1x dziennie do tamtej wziąłem. Byłem w pracy i bolała mnie z tyłu głowa wróciłem mierze i mam ok.160/98 puls 80, przespałem się wstaje i teraz mierzę po odpoczynku 170/90 puls 88. Co mam robić zanim dostanę jakiegoś wylewu przed pójściem na wizytę jutro niedziela brać te leki rano czy tylko ten pierwszy czy wcale nie brać. proszę o poradę i dziękuję.

Witaj Robert no widze ze zamiast lek pomóc to cisnienie wzrasta........wiesz to jest tak ze przy nadcisnieniu czasami trzeba łykac po kilka tabletek.......ja np ale cisnienie miałam powyzej 200 biore 3 i teraz cisnienie jest extra.............leki zeby działały musi upłynac troche czasu.........bo to nie captopril który zbija natychmiast..........a wiesz ja musiałam zmieniac kilka razy nim trafiłam na odpowiednie leki.......... a Ty jak sie niepokoisz i zle czujesz mozesz isc na izbe i zobacza co sie dzieje...... ale cisnienie nie jestb trgiczne ,moze teraz sie nakrecasz i ciqagle patzrysz jakie jest........a to błedne koło. zycze wszystkiego dobrego .........

Troche obniżna ciśnienie picie ziela jemioły.Jest tez w aptece gotowa nalewka z jemioły.Można się tym wspomóc.Proszę przeczytać też ,,dieta w nadciśnieniu**.Trzeba wiedzieć ,czego nie należy jeść.No i przede wszystkim codzienna porcja ruchu.Najlepiej pływanie albo rower.To pozwoli nie tylko zrzucić kilka kilo,ale również zrelaksuje,rozluźni i UWOLNI OD STRESU,który też podnosi ciśnienie!!!.Proszę przeczytać też,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Dobrze wiedzieć jak samemu sobie pomóc.Nie należy liczyć jedynie na ,,cudowną tabletkę**, bo czasem wystarczy tylko codzienna porcja ruchu,odpowiednie odżywianie i ciśnienie samo może się unormować.Ograniczyć sól,zwiększyć ilość spożywanych tłuszczów roślinnych:np. mieć zawsze pod ręką miseczkę z nasionami słonecznika,dyni i orzechami włoskimi i w ciągu dnia czasem sobie ,,skubnąć**.Życzę zdrowia.

Mam pracę chodzącą 8 godzin i się nabiegam ale mam w domu rower stacjonarny oraz atlas czasami coś poćwiczę, soli nie używam bo nie lubię, no ale ważę 97kg przy 180cm wzrostu wiec troszkę może za dużo. jeszcze popiję tej jemioły i zobaczę. Dziękuję za radę. Dodam że ojciec,mama, brat mają nadciśnienie oraz stryj zmarł po wylewie kilka lat temu, to może to rodzinne.

Rano o 7:00 miałem po wstaniu 131/80 puls 87 wziąłem obie tabletki zjadłem śniadanie teraz pojeździłem do zmęczenia na rowerku i ciśnienie 156/82 puls 120 i po 3-5 min. odpoczynku 135/80 puls 100, jeszcze raz dziękuję i kilka takich sesji dzisiaj rowerka zrobię, na tygodniu też troszkę pokręcę. Odezwę się za kilka dni. Pozdrawiam

Ja proponuję dobry komplekser z argininą i resveratrolem, np. proargi 9. to bardzo ładnie obniża ciśnienie i jest tylko naturalnym suplementem diety! na leki zawsze mamy jeszcze czas... ja biorę proargi od prawie roku z bardzo dobrymi wynikami. ciśnienie mam w normie (a miałem 145/95) i mam dużo więcej ochoty na aktywnosć fizyczną.

Gość AntoniooB

U mnie bez leków się nie obyło, oczywiście na moje własne życzenie, bo zlekceważyłem pierwsze objawy i nie robiłem pomiarów. Póki co biorę Amlator, bo kwalifikuję się do nadciśnienia pierwszego stopnia, na początku miałem jeszcze podwyższony poziom złego cholesterolu, ale już jest dużo lepiej.

Bzdura z tym leczeniem dożywotnio. Zaczynałem od całej tabletki Lokrenu i 10mg Norvascu. Po pół roku roku pół tabletki i 5mg Norvascu. Po półtora roku ćwiartka lokrenu i połówka 5mg Norvascu.Dwa lata po rozpoczeciu leczenia leki odstawione. 6 miesięcy później ciśnienie najwyższe jakie miałem do 155/95 po jeździe na rowerze(staram się zapisywać takie rzeczy). Spoczynkowe 120/115-/85/80. Aktualnie mija 9 miesiąc bez leków. Oczywiście wszystko pod kontrolą kardiologa, w międzyczasie robiona angiografia TK i inne badania. Wsio OK....