Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe przyspieszenie akcji serca

Gość blalblalbla

Rekomendowane odpowiedzi

Gość blalblalbla

Witam. Zdarzyła mi się dziś dziwna historia, która napędziła mi strachu. Jechałam metrem kiedy nagle poczułam, że krew odpływa mi z głowy i kończyn, a serce zaczęło tak szybko bić, że myślałam że zaraz DOSŁOWNIE wyskoczy mi z klatki piersiowej(przez 20 lat mojego całego życia NIGDY mi tak szybko nie biło). Zrobiło mi się słabo i zimno, jednocześnie okropnie się przestraszyłam. Próbowałam się uspokoić głębokimi oddechami i po około 3 minutach wszystko przeszło. Wysiadłam na swojej stacji i wyszłam na zewnątrz. Następnie wsiadłam do tramwaju gdzie historia się powtórzyła. Znowu kołatanie serca, mrowienie w kończynach z taką różnicą że krócej, bo około 30 sekund. Od tej pory minęło 6 godzin i jak do tej pory wszystko jest w porządku. Zaniepokoiło mnie to, ponieważ nigdy nie miałam żadnych problemów z sercem. Ciśnienie w normie(po tej sytuacji zmierzyłam i też było normalne), zawsze około 110/70. Żadnych leków na stałe nie przyjmuje. Śpie i odżywiam się normalnie. Jestem studentką, więc stres owszem jakiś mam, ale nie przewlekle. Całe swoje życie czułam się dobrze i nic nigdy mi poważniejszego nie dolegało dlatego ta cała sytuacja tak okropnie mnie przestraszyła. Co to może być?

Przyplątał ci się pewnie jakiś częstoskurcz. Przede wszystkim: nie bój się, od częstoskurczu się nie umiera, jeśli nie masz wady serca, a jest szansa, że nie masz, skoro do tej pory nic się nie działo. Obserwuj organizm. Najlepiej by było, gdybyś w trakcie ataku mogła sobie zrobić ekg, ale takie cuda rzadko się zdarzają. Jeśli te ataki nie będą częste, to na razie nic nie rób, ewentualnie powiedz o nich lekarzowi. jeśli będą się powtarzać, idź do kardiologa, zrób badanie ekg metodą holtera (całodobowe lub kilkudniowe) i echo serca. No i morfologię krwi z uwzględnieniem hormonów tarczycy (TSH). Zażywaj magnez i potas, ale potasu nie za dużo. I informuj na bieżąco, jak się sytuacja rozwija. Spróbuj sobie zmierzyć tętno w czasie ataku.