Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle głowy, nudności, osłabienie i senność przy wysiłku fizycznym

Gość aniaanna

Rekomendowane odpowiedzi

Gość aniaanna

Witam, jestem kobieta i mam 19, prawie 20 lat. Wczesniej nie mialam raczej żadnych problemów ze zdrowiem. Od września do mniej wiecej grudnia intensywnie ćwiczyłam (treningi 5-6 razy w tygodniu). Nie wiem czy to ma jakis związek, ale od tamtej pory mój stan zdrowia znacznie się pogorszył. Nie były to jakies zabojcze treningi po 1,5h (taniec, aerobik). Utrata wagi nie była moim celem, po prostu bardzo to lubie i schudłam wtedy *niechcacy* tylko 2-3 kg. Moje dolegliwośći zaczely się od braku siły w mieściach, drgania mieśni, ogólnego osłabienia, miałam wrażenie ciągle jakbym miała zemdleć... Później leżałam w domu długo i myślałam, że bedzie sie poprawiac. NIestety tak nie jest. Od tamtej pory juz nie ćwicze, jedynie wf raz w tygodniu. Ale nadal słabo sie czuje, moje miesnie tak jakby straciły siłe, ogólnie jestem osłabiona, czesto jest mi duszno, bardzo szybko sie mecze, jak jestem głodna jest mi niedobrze, to samo czesto po jedzeniu czy nawet małym wysiłku... rano nie mogę się śpieszyć, bo od razu robi mi sie złabo, czuje jakbym traciła cała siłe.. Od dwoch tygodni róznież boli mnie głowa, przez pół dnia lub nawet cały. Nie mogę się na niczym skupić, uczyć etc. Przez cała ta *chorobe* straciłam chęć do wszystkiego, zaczynam chyba popadać w depresje, gdyż nie mogę robić tego, co sprawiało mi przyjemność - trenować :( Właściwie powoli przestaje nadawać sie do czegokolwiek, bo cały czas zle sie czuje.. czy ktoś z Was ma może pomysł co może mi dolegać? Jakie badania powinnam zrobić? Niestety mój lekarz ciągle wymyśla jakieś bzdury, żeby tylko nie dać mi skierowania na badania. W nastepnym tyg przepisuje sie już do innego, ale boje sie, ze moze mi nie dać sierowania na odpowiednie badania. A może powinnam sie zglosic jeszcze do jakiegos innego lekarza? Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam, Ania.

Zrób sobie podstawowe badania kontrolne krew i mocz.OB, morfologia z rozmazem, poziomy elektrolitów,poziom glukozy,CRP,CK-kinaza kreztyny i idź z wynikami do lekarza.On już to oceni.Może masz anemię,albo czegoś za mało w orgazniźmie i wystarczy to uzupełnić....nie panikuj,tylko to sprawdź.

Gość aniaanna

Dziekuje za odpowiedzi, troche sie uspokoilam :) dzis bylam u lekarza, mialam robione ekg - niby wszystko jest w porzadku, tylko mialam dosc duże tetno ok 100. Pozniej spadlo do 80, ale czesto zdaża mi się, że serce mi tak wali okropnie:( dostalam skierowanie na wiekszosc tych badan. nie dostalam na poziom elektrolitów, wiec chyba juz jak pojde to sama dopłace.. Jesli ktos ma jeszcze jakis pomysl, to prosze mowic, bo zrobilabym badania od razu na wszystko. Mam nadzieje, ze cos sie w koncu wyjasni i wroce do zdrowia :) a co do nerwicy, to kto stwierdza, ze moge ja miec? bo w sumie to tez jest calkiem mozliwe

Gość aniaanna

Dostałam dziś wyniki badań :) wyszło mi troche za duzo krwinek białych - 10,6 (norma 4,0-10,0) i THS 8,45 (gdzie norma 0,4-4,0) czyli ponad dwukrotnie przekroczona norma... To bardzo dużo? I czy to świadczy o niedoczynności/nadczynności? pozdrawiam

Gość Krystian24

Witaj. TSH to hormon powiązany z tarczycą. Moja ciocia miała z tym problemy i własnie powodowało to depresję. Do tego stanu że ciocia przestała jeść i trafiła do wariatkowa. Okazało się że winna jest tarczyca. Operacja i Jod załatwiły sprawę.

Jest to niedoczynność tarczycy. TSH jest podwyższone ponieważ ono stymuluje produkcję hormonów tarczycy (tyroksyny i trójjodotyroniny), a kiedy tarczyca nie *daje rady* produkować hormonów, TSH próbuje wywołać ich produkcję dlatego jest go więcej w organizmie. Niedoczynność tarczycy daje takie objawy jak zmęczenie, senność, osłabienie, zaparcia, rozdrażnienie itp.

Operacja to tylko w niektórych przypadkach, raczej rzadziej ;) niedoczynność można często leczyć uzupełnianiem hormonu tyroksyny :) ot jedna tableteczka na czczo codziennie (już na stałe często). Mało uciążliwa terapia ;) Taki wynik TSH to bardzo wysoki. na pewno te objawy się s nim wiążą - psychiczne też.