Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze nadkomorowe a kołatanie serca i złe samopoczucie

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM WAS KOLEJNY RAZ ;) MUSICIE KONIECZNIE TO PRZECZYTAĆ KAŻDY Z WAS CI KTÓRZY ZNAJĄ MOJĄ HISTORIĘ I CI CO NA FORUM Z ARYTMIĄ SĄ PIERWSZY RAZ Musze wam wszystkim oznajmić że doszedłem do sedna sprawy swojej arytmii a dokładnie postanowiłem że wraz z rozpoczęciem 2014 roku zrobię z *nią* porządek raz na zawsze ! Znalazłem jednego z najlepszych kardiologów w Polsce dr Marka Jastrzębskiego z kliniki kardiologi w Krakowie do którego to udało mi się umówić na wizytę w jego prywatnym gabinecie również w Krakowie . Wizyta na której opowiedziałem mu o moich arytmiach tym że leki nie pomagają a brałem już 7 rodzai do tego mam obciążający wywiad rodzinny (z strony pokrewieństwa mamy która też już nie żyje :( wszyscy chorują na serce) o tym że na holterach mało co wychodzi a doszło nawet do takiej arytmii która trwała non stop kilka minut co spowodowało omdlenie itd itd ... Na co pan dr krótko - zgłosi się pan do szpitala gdzie wykonamy próbę ajmalinową oraz tilt test a jeśli nic nie wyjdzie wszczepimy panu event holter czyli holer pod skórę w okolicy serca malutki czip który będzie zapisywał wszystko do roku czasu . Normalnie tak się ucieszyłem że w końcu coś innego a nie standard jak u innych lekarzy ukg ekg hotery test wysiłkowy a na koniec recepta na leki które i tak nie pomagają ;/ I to było sedno sprawy ! Kiedy zjawiłem się w szpitalu oczywiście problem z łóżkiem no bo ludzi pełno jednak udało się miałem tam być trzy dni (znacie te procedury ) już pierwszego dnia wyszło na jaw przy próbie z ajmaliną że mam ZESPÓŁ BRUGADÓW ! I CAŁE 5 LAT LECZENIA LEKAMI KTÓRE PRZEPISYWALI MI LEKARZE MOGŁO MNIE ZABIĆ EW POGORSZYĆ TYLKO MÓJ STAN ZDROWIA ! Mam całą listę leków których należy unikać mając ten zespół bo wpływają na pojawienie się jeszcze bardziej uciążliwych arytmii . Jedyne leczenie jak się okazało to rozrusznik serca lub lek z chinidyną . Na rozrusznik się nie zgodziłem z przyczyn bardzo przyziemnych po prostu stracił bym pracę a mam kredyt na dom . Lek serecor lp 300 muszę sprowadzać z Francji kosztuje 37eu za 120 tab / biorę 2 dziennie co 12h . Powiem wam tylko tyle jak miałem kilkanaście do kilkuset potknięć serca na miesiąc to teraz miałem 8 tak tylko 8 na miesiąc i to same pojedyncze bardzo delikatne ledwo je odczułem ! ;) PROSZĘ WAS PRZEMYŚLCIE KIM JEST WASZ KARDIOLOG ! Ja chodziłem prywatnie do wybitnych profesorów wydając już w sumie kilka tyś zł na badania . Banalne badania wszędzie te same podstawowe powtarzane do znudzenia ukg ekg holtery ekg i ciśnieniowe badania krwi poziomu elektrolitów testy wysiłkowe . Wszystkie badania oczywiście w jak oni to mówią ich klinikach haaaah . Przepraszam was ale klinika to tam gdzie robi się zabiegi i pionierskie operacje a to są zwykłe prywatne przychodnie . Gdybym wcześniej trafił na kompetentnego lekarza nie truł bym się 5 lat lekami których nie mogę używać i być może było by już dawno po problemie a arytmia by ustąpiła . PROSZĘ WAS TYLKO O JEDNO PRZEMYŚLCIE KIM JEST WASZ KARDIOLOG CZY ROBI WSZYSTKO BY WAM POMÓC CZY ROZKŁADA RĘCE I MÓWI WAM TAK JAK MÓWILI MI - ma pan serce bardzo ochocze do pracy i dlatego czasami mocno zabije ... kilkadziesiąt arytmii to przecież jest w normie ... itd itd . Szmery bajery i tyle ! Liczę na wasze komentarze i pozdrawiam serdecznie ! Lub jeśli ktoś ma jakieś pytania w info jest mój kontakt . Trzymajcie się !

Gość MOLTO BENE

Witam Ciebie Januszu, Twója historia to wypisz wymaluj moja z tym, że ja jestem już po jednej ablacji - niestety nieskutecznej. To zaskakujące co piszesz, naprawdę twoja arytmia ustapiła? Ja *leczę się* już około 5-ciu lat od 23 roku życia, niestety bez efektów - psychicznie również coraz gorzej...

Ja się lecze od lutego 2009 roku. Pierwszym objawem było migotanie komór i zatrzymanie krążenia. Wszczepili mi icd. I było spoko. Po 2 latach zaczęło się piekło dodatkowe komorowe nadkomorowe migotanie przedsionkow. W 2013 w styczniu ablacje w grudniu znowu migotanie przedsionkow i od tego momentu znowu masakra serce bije na trzy tu tu tu dławili sięczasem szybkie serie. Z zapisu z icd wyszło 2500 komórkowych na dobę średnia ale są dni gdzie ich jest mało a są takie że ledwo dycham. Jak ja mam tego dość

Gość MOLTO BENE

Doskonale Ciebie rozumiem, ponieważ u mnie przy ekstrasystolii komorowej (dodatkowe skurcze) często co drugie lub co trzecie uderzenie serca jest dodatkowe; a w okresie naprawdę niekorzystnym do każdego *normalnego* uderzenia następne jest dodatkowe - i w takim rytmie *trzyma mnie* nawet tydzień lub dwa. Dodatkowym problemem jest to, że żadne betablokery nie wygłuszają/blokują dodatkowych skurczy, a wręcz przeciwnie - działają proarytmicznie. Jestem po jednej nieudanej ablacji, nadal szukam przyczyn arytmii, ponieważ nie wierzę, że może ona mieć charakter idiopatyczny (bezprzyczynowy), według mnie nic w przyrodzie i w naturze nie dzieje się bez przyczyny.

Gość grachagc

Molto Bene masz rację, wszystko ma swoją przyczynę. Ja również miałam skurcze nadkomorowe. Budziło mnie w nocy łopotanie serca ...W ciągu dnia też często się odzywały. Był szpital , strach, strach... Ja bardzo wierze w możliwości medycyny niekonwencjonalnej. Były wizyty u bioenergoterapeuty, zioła, ale chyba dopiero pijawki spowodowały , że już ich nie mam. Pijawki mają super właściwości - sprawdźcie w necie. I nie jest straszne ich postawienie, boli jak ukąszenie komara. I jeszcze coś.... przeróżne objawy ze strony serca daje obecność candida albicans... no i borelioza....czy nie wczepił się wam kiedyś kleszcz? Rumień po kleszczu daje pewność boreliozy.

Gość MOLTO BENE

Witam Ciebie grachagc ! U mnie na szczęście albo i nie borelioza wykluczona (kleszcze były, ale testy wykluczyly chorobę), a tak szukam przyczyn dalej. Arytmię może powodować duzo różnych zaburzen/chorób m.in.: tarczycy, stany zapalne rożnego rodzaju, hormony kory nadnerczy (guz chromochlony), alergie np. pokarmowe - jak celakia, zaburzenia psychiczne, przebyte w przeszłości zapalenie mięsnia sercowego, no i oczywiście przyczyny kariologiczne. Pozdrawiam i życzę sukcesów w kuracji !

Gość grachagc

Jeśli potwierdzasz, że kleszcze były , to podrążę temat. Czy wiesz jakie testy miałaś robione? Testy Elisa mają skuteczność 35-65%. Można je robić kilkakrotnie i nie wykazują boreliozy jeśli krętki się przyczają. Testy Western Blot mają skuteczność do 90% (są stosunkowo drogie). Miałaś rumień po ukąszeniu? Jeśli rumień był to oznacza 100% boreliozę, ale jego brak po ukąszeniu nie oznacza jej braku. Myślę, że niedługo okaże się, że borelioza jest dużo bardziej powszechną chorobą niż się uważa, podobnie jak candydoza.

Gość MOLTO BENE

Miałam wykonany test do oznaczenia przeciwciał przeciwko boreliozie klasy G z wynkiem TV = 0,01 ujemny i klasy M z wynikiem TV = 0,02 ujemny, rumień po ukąszeniu nigdy nie wystąpił. Lekarze wyluczyli boreliozę - uwierzyłam i przestałam drążyć temat. Zastanawia mnie jeszcze poruszony przez Ciebie temat kandydozy, w jaki sposób należy przeprowadzić diagnostykę w tym kierunku ? Pozdrawiam serdecznie !

Gość grachagc

Ja na Twoim miejscu podrążyła bym dalej temat boreliozy... i zrobiła bym ten dokładniejszy test. Kandydoza...wychodzi przy badaniu kału na obecność pasożytów,w ciągu 10dni zbierasz 3razy kał do pojemniczka ,( trzymasz to w tym czasie w lodówce), i oddajesz do laboratorium, ale dobrego...Jeśli w laboratorium powiedzą Ci,że masz przynieść kal wielkości ziarenka grochu to nie jest to dobre laboratorium. Jeśli nie masz daleko do W-wy to dam Ci dobry namiar. Najczęściej wychodzi candida albicans. A co myślisz o pijawkach?