Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybki puls przy wysiłku fizycznym

Gość aga321

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) mam 40 lat jestem alergikiem i stwierdzono u mnie astmę od kilku miesięcy biorę Seretide dysk 500 2x dziennie i claritine wieczorem. Od ok 5 lat chodzę na zajęcia fitness głównie na step 3 razy w tygodniu po 60 minut już od dawna zauważyłam że moja kondycja nie jest zbyt dobra ale gdy dostałam pulsometr i zaczęłam obserwować tętno okazuje się że przez 80% zajęć mam puls ponad 170 a czasami dochodzi do 200 ( ważę 72 kg i z tego co wiem powinnam mieć max 182 ) powinnam iść z tym do lekarza ?? bardzo lubię step i mimo że się męczę sprawia mi to straszną frajdę :) ale czy przy okazji nie za bardzo obciążam serce ?? może jakieś rady ?? :) z góry dzięki Aga

Jaki jest Twój współczynnik BMI? Jeżeli jesteś otyła to masz odpowiedź. Do tego dochodzi słaba kondycja, za czym idzie słaby mięsień sercowy, który musi wykonywać więcej uderzeń aby przepompować daną objętość krwi. Jeżeli masz zdrowe serce to puls powinien spadać w miarę osiągania coraz większego poziomu wytrenowania. Pamiętaj nie powinnaś przekraczać maksymalnego tętna, które w Twoim przypadku wynosi 180!!! 220 minus wiek. Jeżeli ćwiczysz z kimś to lepiej zacznij na razie sama aby kontrolować tętno i go za bardzo nie przekraczać. Jeżeli rzeczy, które napisałem powyżej np. odnośnie masy ciała nie są prawdziwe radzę odwiedzić kardiologa i zrobić echo serca. Pozdrawiam serdecznie!!!!

Wszystko co napisałam jest prawdą :) mój BMI to od kilku miesięcy 25,2 mam 169 cm i ważę 72 kg ( nigdy nie przekraczałam BMI 25,9) ćwiczę bardzo regularnie i wydawało mi się że po tylu latach moja kondycja powinna wzrastać ... wczoraj na zajęciach robiłam sobie króciutkie przerwy gdy puls dochodził do 170 ....niby można ale zabawa już nie jest taka fajna :( nie znoszę chodzić po lekarzach ale chcę jeszcze *poskakać* ;) to co powinnam się zapisać do kardiologa ??