Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie leku Valsacor przy nadciśnieniu

Gość esprit

Rekomendowane odpowiedzi

Od ok pół roku przyjmuje w związku z nadciśnieniem VALSACOR 80 mg 1 tab rano. Niestety zauważyłem, że moje ciśnienie z rana i wieczorem jest zbyt niskie ok 90/60 jak na mnie 35 lat 183 cm i 85 kg. czuję się wówczas dramatycznie. Ponieważ moja pani kardiolog jest na urlopie jeszcze przez 3 tyg nie mogę jej zapytać czy mam redukować dawkę czy odstawić lek. Czy ktoś miał już taki przypadek ? W ulotce nic nie ma na temat odstawiania leku. Czy można go po prostu odstawić ? Czy są jakieś skutki uboczne ? Proszę o podpowiedz

Nie jestem przekonany czy do końca życia. Myślę że wynika to z barku zmiany trybu życia - lenistwa pacjentów. Znam wiele osób które odstawiły leku po zmianie trybu zycia i ciśnienie jest dobre. Ale masz rację pójdę do rodzinnego i zapytam ;)

Esprit TO prosze powiedz człowiekowi w stresie żeby który ma nadciśnienie tylko z tego powodu żeby się nie wkurzał skoro jest to silniejsze od niego . A ja znam wiele osób które odstawiły leki na nadciśnienie i biegusiem do nich wracały bo się zwyczajnie przeliczyły .Skoro mi ciśnienie spadło to juz mogę nie brać pigułek NIc mylnego ale to juz każdego sprawa .POzdrawiam

Gość barnej1968

Ja ( 47l l)biorę od 4 lat co-bespres próbowałem odstawić podobno jest możliwe - dieta ,ruch , brak stresu itp warto badać srece - echo i wysiłkowa to stan lewej komory zazwyczaj daje dużo odpowiedzi na pytania o wasze serca pozdrawiam