Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie, bóle w klatce piersiowej i zawroty głowy przy uprawianiu sportu

Gość Dominika987

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dominika987

Witam :) Mam na imię Dominika i mam 20 lat. Od pół roku mam bardzo wysokie ciśnienie, towarzyszą temu silne kołatania, bóle w klatce, lewej łopatce, zawroty głowy ból głowy. Pół roku temu zrobiono mi podstawowe badania tj morfologia, chemia, cholesterol, ekg i echo serca, lekarz w tedy powiedział że to na tle nerwowym i przepisał leki na nerwicę. Trenuję sport i ostatnio dwa razy pod rząd zemdlałam na treningu, od poniedziałku byłam na oddziale kardiologicznym, zrobiono mi tomograf nadnerczy RTG klatki piersiowej, założono holter na 24h i ciśnieniomierz który mierzył mi ciśnienie co 30 minut oraz echo serca i codziennie EKG. Na holterze mi wyszła szybka praca serca np tętno 127 w nocy. A ciśnieniomierz wykazał że mam skoki ciśnienia nawet do 205/177. Na Echo serca wyszło mi że mam coś na sercu. Ale lekarz stwierdził że to nie powoduje skoków ciśnienia. Wypisano mnie w piątek i tak na prawdę nic nie wiem. Przepisano mi Beto 150 ZK , Norvasc 15, i bisocard 10. Czy moglibyście mi powiedzieć jakie badania jeszcze wykonać by wiedzieć co mi jest ? I czy leki nie są czasem za silne ? Dodam jeszcze że ginekologiczne wszystko ok, nie palę, nic nie biorę, piję okazjonalnie. Mam nadwagi 10 kg. Uprawiam regularnie sport 4x1,5h. I jestem obciążona genetycznie mama ma 42 lata i ma 2stenty w żyle aortowej ciocia 50 i ma 3 stenty. Proszę o pomoc! Pozdrawiam :)

Gość Dominika987

No niby mi zrobili badania, ale podchodzono do mnie jako do młodej osoby która symuluje/bierze narkotyki. Jak był obchód lekarz pytał jak się czuję i np mówiłam : w nocy miałam duszności, szybko biło mi serce itp, on na mnie patrzył z pod okularów i nawet tego nie notował, dlatego pytam czy mogę coś jeszcze zrobić po za ich pomysły. Wychodząc ze szpitala dostałam receptę dawkowanie i do widzenia nic więcej nie wiem...