Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie tętno po zażyciu betablokera

Gość pawelsk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 21 lat, idealne BMI. W poprzedni czwartek źle się poczułem, miałem skoki ciśnienia do ~170/80 i tętno 75, zawroty głowy, źle się czułem i poszedłem we wtorek do lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz mnie osłuchał, zmierzył ciśnienie (145/80 i tętno 80) i przepisał Nebicard, miałem brać jedną tabletkę dziennie. Skierował mnie na badania krwi, moczu, morfologię, EKG i do kardiologa. Po wyjściu od lekarza zrobiłem EKG i tego samego dnia o 17 wziąłem pół tabletki Nebicardu i z godziny na godzinę coraz gorzej się czułem, ciśnienie się nie zmieniło, ale tętno zaczęło mi spadać, w nocy spadło do 48 uderzeń na minutę, kręciło mi się w głowie, miałem wrażenie, że gorzej widzę. Jakoś zasnąłem, obudziłem się. Poszedłem zrobić resztę badań. W piątek odebrałem wyniki, w sobotę poszedłem do kardiologa. Nie tylko w nocy we wtorek, ale podczas kolejnych nocy moje tętno też wahało się w okolicach 50. Poszedłem w sobotę do kardiologa, osłuchał mnie, przeglądnął wyniki badań i stwierdził, że z sercem mam wszystko w porządku i że mam mierzyć ciśnienie codziennie i przyjść za trzy miesiące. Stwierdził, że jeżeli jestem chory to ciśnienie nie jest tego przyczyną, tylko skutkiem. Stwierdził też, że nie powinienem dostać tych betablokerów i to przez nie mam niskie tętno. Ostatniej nocy tętno znowu spadło mi do ~50 i trochę się niepokoję. :| Jak długo mogą działać te betablokery? Dodam, że nawet jak trochę poćwiczę to tętno nie chce mi specjalnie skoczyć. Nie jestem sportowcem i nie powinienem mieć takiego tętna, a przede wszystkim, jeżeli to tętno normalne to nie powinno mi się kręcić w głowie i od czasu do czasu być słabo. Zanim zacząłem się źle czuć w dzień miałem tętno ~70-75 a w nocy ~60-65.

A czy nie masz jakiejś fobii na punkcie tego tętna ????Mnie żeby zabili to nie wiem jakie mam tętno w nocy a ty wiesz jakie miałeś przedtem ,potem i teraz .Może ten lek był niepotrzebny .Lekarz który po jednokrotnym zbadaniu ciśnienie zleca prochy powinien się zastanowić czy dalej być lekarzem .Ciekawe czy sma by się truł .A jak wyniki .Obstawiam że idealne ?

Wiem jakie tętno miałem kiedyś, bo od paru miesięcy myślałem czy nie pójść do lekarza w sprawie nadciśnienia i co jakiś czas mierzyłem ciśnienie i tętno. Często mierzyłem 2-3 razy dziennie i zawsze przed snem miałem ok. 60 (po położeniu się oczywiście mniej). Wiem, że tętno spada przed snem, tylko po wzięciu tych leków zaczęło spadać bardziej niż zazwyczaj (nawet do 48) i utrzymuje się to prawie tydzień. Dlatego zastanawiam się ile może ten lek który brałem działać, nie mam pojęcia, w ulotce nie ma nic o tym napisane. Od nerwów tętno powinno raczej rosnąć a nie spadać, czy może jednak nie?

Wiesz to zalezy ,zazwyczaj tętno wzrasta w stresowych sytuacjach ale nie można tego stwierdzić na 100 procent ,bo np.jedna osoba w stresie nie będzie mogła nic zjesc a druga zje w pół dnia konia z wozem .Myślę że u ciebie dieta ,łagodne zioła na uspokojenie i wszystko powinno wrócić do normy .