Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie odrealnienia i problemy z widzeniem u nastolatki

Gość misiax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku powiem że mam 14 lat i od jakiegoś czasu obserwuję u siebie dziwne zjawiska. To znaczy: jak jestem w kinie, nawet jeśli siedzę wysoko nie mogę *objąć* wzrokiem całego obrazu, nie wiem, na co mam patrzeć. Własciwie tak miałąm juz dwa lata temu albo nawet wczesniej. Nawet jak w domu oglądam telewizję to też mam wrazenie że nie widzę całego obrazu, mimo że telewizor nie jest raczej bardzo duży (choć siedze dość blisko). Wlasciwie to sama nie wiem, możliwe że mam tak od zawsze, tylko wczesniej nie zwracałam na to uwagi. Jednak teraz mnie to martwi. Dodatkowo, czasem np. jak z kimś rozmawiam to nagle, tak jakby zdaję sobie sprawę z tego, że to sie dzieje naprawdę, ze jestem tu i rozmawiam z konkretną osobą. Czy takie *odruchy* są normalne? Czy okres dojrzewania ma z tym coś wspólnego? Jeśli nie, to do jakiego lekarza powinnam sie udac? Ps. nie wiem, czy kategoria prawidłowa, ale jestem tu nowa.

Jeżeli nie widzisz całego obrazu to chyba oznacza,że masz ograniczone pole widzenia.Idź do okulisty,nie w zwykłej przychodni,bo tam nie maja odpowiedniego sprzętu.najlepiej do przychodni w szpitalu,gdzie jest oddział okulistyczny.Tam zrobią ci badanie pola widzenia.Jest to bad. komputerowe,niezwykle dokładnie obrazujace pole widzenia .Okulista ci powie od razu jak to z twoim polem widzenia.W weekendy na oddziałach olulistycznych są przyjęcia w ambulatorium w nagłych wypadkach okulistycznych.Idź tam i powiedz ,ze nagle zaczęłas źle widzieć.Może cię od razu przyjmą....i od razu będziesz wiedzieć co to jest.

Albo jesteś tak wrażliwą osobą że skupiasz się na rzeczach które dla innych sa niezauważalne ....zbadaj dla spokojności wzrok i idz do psychologa bo taka nadwrażliwośc to pierwszy krok do nerwicy ,będziesz za chwilę szukała u siebie wszystkich chorób świata .