Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepełna blokada lewej odnogi pęczka Hisa

Gość pancza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam 17 lat, temat może był wałkowany kilka razy ale chciałbym żeby ktoś wypowiedział się w moim przypadku. Kilka lat temu stwierdzono u mnie w poradni kardiologicznej *niepełną blokadę lewej odnogi pęczka hisa* na podstawie ekg i holtera. W ciągu dalszym nie uzyskałem pełnej odpowiedzi na to czy mogę aktywnie uprawiać sporty typu siłownia, piłka nożna lub inne aktyności. Dostałem tyko polecenie aby zrezygnować z aktywności fizycznej ponieważ ta przyczyna może być tylko na czas dojrzewania. Nikt nie określił się jasno, wszędzie mówią mi co innego, jedni specjaliści mówią, że trening kondycyjny jest nawet wskazany bo wiele sportowców ma także tą wadę, a inni mówią, że radykalnie muszę zaprzestać aktywności fizycznej. A ja od kilku lat dalej normalnie ćwiczę na wf, biegam i aktywnie pływam na basenie co tydzień. Ja nie odczuwam żadnych problemów tak jak niektórzy mówią, że mogą wystąpić omdlenia, osłabienia itp. u mnie tego nie było i nie ma. Chciałbym skonsultować to z wami, jeżeli ktoś miał właśnie taki przypadek lub może ktoś bardziej wykwalifikowany mógłby się wypowiedzieć tutaj bardzo byłbym wdzięczny. Po za tym chciałbym dodać, że chciałbym zacząć uczęszczać na siłownie i dlatego piszę tutaj właśnie ten post aby ktoś wytłumaczył mi czy mogę aktywnie prowadzić tryb życia czy jednak nie.

Witaj Też jak i Ty mam blok lewej odnogi pęczka hisa i tym właśnie objawiła się moja choroba. Powinieneś porozmawiać na ten temat ze swoim lekarzem prowadzącym, który na podstawie badań oceni Twoj stan serca. Mi nie pozwalają chodzić na basen,ani uprawiać boksu czy odwiedzać siłownie. Pozwolono mi jedynie na jazdę rowerkiem ;) Wszystko zależy od Twoich wyników. Pozdrawiam